ßßß
Składniki:Ciasto500 g mąki pszennej2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant (7g)oliwa extra vergine250 ml wodyDo układania ciasta:2 jajka80 g masła + do smarowania formy40 g maku60 g sezamu40 g szczypioruWybór ziół czy ziaren zależy od Was.Przygotowanie:Szykujemy najpierw rozczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier, 5 łyżek mąki i 100 ml wody. Odstawiamy na 2 godziny.Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba.Wsypujemy do maszynki resztę mąki, dodajemy rozczyn drożdżowy i resztę wody, wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na samym końcu dodajemy sól.Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują drożdże).Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy jajko, masło i mąkę. Dzielimy ciasto na trzy części, do każdej z nich dodajemy nasze ulubione ziarna, bądź zioła. Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Z ciasta wychodzą dwie tortownice, jedna duża, jedna mała. Układamy nasze bułeczki, jedna koło drugiej, w odległości 1 cm. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania, aż nasze bułeczki podwoją swoją objętość. Po naszym czasie wyrastania, smarujemy nasze bułeczki jajkiem, posypujemy każdą bułeczkę tym samym ziarnem czy ziołem, w zależności z czym są zrobione. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy w piekarniku 20 minut.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)