ßßß Cookit - przepis na Ravioli al cacao czyli ravioli czekoladowe z dynią

Ravioli al cacao czyli ravioli czekoladowe z dynią

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś chciałabym zaproponować coś innego - ravioli al cacao czyli ravioli czekoladowe z dynią. Wykorzystanie czekolady do przygotowania ravioli jest naprawdę wielkim wyzwaniem, które może stać się satysfakcjonującym odkryciem. Na pierwszy rzut oka w czekoladzie widzi się cudzoziemca, jest to nieuniknione. Wystarczy jednak przezwyciężyć początkową nieufność.
Piekłem, okazało się dopasowanie farszu. Ja uległam urokowi dyni. Było to strzałem w dziesiątkę.
Składniki na 70 ravioli:
Ciasto czekoladowe
400 g mąki 00
6 łyżek gorzkiego kakao
4 jajka
szczypta soli
opcjonalnie 20 ml wody
mąka do wałkowania
Farsz
400 g dyni
200 g sera ricotty
sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, rozbite jajka, sól i zaczynamy wyrabiać.
Dodajemy niewielką ilość wody, na tyle, aby uzyskać gładką i jednorodną masę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
W międzyczasie szykujemy farsz.
Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w plastry (około cm wysokości) i umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Gdy dynia jest upieczona, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (lub staranie rozdrabnianiamy jak to możliwe za pomocą widelca).
Mieszamy dynię z ricottą.
Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ciasto odpocznie i nabierze miękkości, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Ciasto dzielimy na parę części. Rozwałkowujemy na grubość 1 mm na kwadrat, jeśli nie masz maszynki do wałkowania i krojenia makaronu. Jeśli macie maszynkę to wyjdą prostokąty. Przecinamy nasz kwadrat(w moim przypadku prostok ą t) przecinamy na pół.
Nakładamy po łyżeczce farszu na jeden z płatów ciasta w odstępach ok. 2-3 cm.
Delikatnie przykrywamy tą drugą część połową rozwałkowanego ciasta i dociskamy opuszkami palców, starając się aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza wokół farszu.
Radełkiem lub ostrym nożem(ja mam specjalną formę do wycinania ravioli) tniemy ciasto na kwadraty z nadzieniem w środku.
Do gotującej osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty. Gotowe ravioli wyciągamy łyżką cedzakową, podajemy z roztopionym masłem.
Buon appetito!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Chocolate ravioli with pumpkin
Ingredients for 70 ravioli:
Chocolate paste
400 g flour 00
6 tablespoons bitter cocoa
4 eggs
pinch of salt
20 ml of water optionally
flour for rolling
Stuffing
400 g pumpkin
200 g ricotta cheese
salt to taste
Directions:
In a bowl pour the flour, cocoa, broken eggs and salt. Knead with your hands until a smooth, silky and elastic dough forms. Adding a small amount of water, enough to get a smooth and homogeneous mass. Wrap the ball of dough in plastic wrap and refrigerate for at least 60 minutes. In the meantime, are preparing stuffing. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking tray lined with baking aluminum foil. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked transfer well on a plate with a fork and kneading. Mix in the ricotta. Season with salt and pepper. Lay one sheet of fresh pasta on a flat surface. Place 1 tablespoon of filling near the bottom edge of the pasta and repeat, spacing spoonfuls about 1 inch apart. Fold the top half of the pasta sheet over the filling, and cut ravioli apart into 2- by 2-inch squares, yielding nine per sheet. Place on a plate and cover with a damp cloth to prevent drying. Repeat with remaining pasta and filling. To cook, boil the pasta in a large pot of salted water for 3-5 minutes, or until it floats. Drain and serve immediately.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/11/ravioli-al-cacao-czyli-ravioli.html