Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym zaproponować coś innego - ravioli al cacao czyli ravioli
czekoladowe z
dynią. Wykorzystanie
czekolady do przygotowania ravioli jest naprawdę wielkim wyzwaniem, które może stać się satysfakcjonującym odkryciem. Na pierwszy rzut oka w
czekoladzie widzi się cudzoziemca, jest to nieuniknione. Wystarczy jednak przezwyciężyć początkową nieufność.Piekłem, okazało się dopasowanie farszu. Ja uległam urokowi dyni. Było to strzałem w dziesiątkę.

Składniki na 70 ravioli:Ciasto
czekoladowe400 g
mąki 006 łyżek gorzkiego
kakao4
jajkaszczypta
soliopcjonalnie 20 ml
wodymąka do wałkowaniaFarsz400 g dyni200 g
sera ricottysól do smakuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
kakao, rozbite
jajka,
sól i zaczynamy wyrabiać.

Dodajemy niewielką ilość
wody, na tyle, aby uzyskać gładką i jednorodną masę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.

W międzyczasie szykujemy farsz.Zaczynamy od przygotowania dyni: oczyszczamy ją bardzo dobrze, kroimy w plastry (około cm wysokości) i umieszczamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy
dynię w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Gdy
dynia jest upieczona, wyciągamy z pieca, ostudzamy, i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (lub staranie rozdrabnianiamy jak to możliwe za pomocą widelca).

Mieszamy
dynię z
ricottą.

Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy ciasto odpocznie i nabierze miękkości, przekładamy je na stolnicę posypaną
mąką. Ciasto dzielimy na parę części. Rozwałkowujemy na grubość 1 mm na kwadrat, jeśli nie masz maszynki do wałkowania i krojenia
makaronu. Jeśli macie maszynkę to wyjdą prostokąty. Przecinamy nasz kwadrat(w moim przypadku prostok ą t) przecinamy na pół.

Nakładamy po łyżeczce farszu na jeden z płatów ciasta w odstępach ok. 2-3 cm.

Delikatnie przykrywamy tą drugą część połową rozwałkowanego ciasta i dociskamy opuszkami palców, starając się aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza wokół farszu.

Radełkiem lub
ostrym nożem(ja mam specjalną formę do wycinania ravioli) tniemy ciasto na kwadraty z nadzieniem w środku.


Do gotującej osolonej
wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty. Gotowe ravioli wyciągamy łyżką cedzakową, podajemy z roztopionym
masłem.
Buon appetito!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionChocolate ravioli with pumpkinIngredients for 70 ravioli:Chocolate paste400 g
flour 006 tablespoons bitter cocoa4 eggspinch of salt20 ml of water optionally
flour for rollingStuffing400 g pumpkin200 g
ricotta cheesesalt to tasteDirections:In a bowl
pour the
flour, cocoa, broken eggs and salt. Knead with your hands until a smooth, silky and elastic dough forms. Adding a small amount of water, enough to get a smooth and homogeneous
mass. Wrap the ball of dough in plastic wrap and refrigerate for at least 60 minutes. In the meantime, are preparing stuffing. Preheat oven to 200°C. Place pumpkin on a baking
tray lined with baking aluminum foil. Cook for 30 minutes or until tender. When the pumpkin is cooked transfer well on a
plate with a fork and kneading. Mix in the
ricotta. Season with salt and pepper. Lay one sheet of fresh pasta on a flat surface. Place 1 tablespoon of filling near the bottom edge of the pasta and repeat, spacing spoonfuls about 1 inch apart. Fold the top half of the pasta sheet over the filling, and cut ravioli apart into 2- by 2-inch squares, yielding nine per sheet. Place on a
plate and cover with a damp cloth to prevent drying. Repeat with remaining pasta and filling. To cook, boil the pasta in a large pot of salted water for 3-5 minutes, or until it floats. Drain and
serve immediately.