Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś na blogu ruszam z cyklem postów "Naucz się gotować po włosku z Renatą ". Widząc, że kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością w Polsce, postanowiłam stworzyć lekcje, dla tych co nie mają zielonego pojęcia o kuchni włoskiej i mają ochotę się nauczyć.Nauczycie się ze mną gotować proste przepisy, które tak charekteryzują kuchnie włoską, ciesząc się smakiem i aromatem kuchni Italii.Mam zamiar dziś zacząć od prostego
makaronu, klasyki kuchni rzymskiej pasta all'arrabbiata.Pasta all'arabbiata to małżeństwo prostych i odważnych smaków.Składniki typowe dla tego obszaru:
pomidor, do których należy dodać
papryczkę chili,
ser pecorino Romano i
natkę pietruszki.Przepis z czasem przyjął się w całych Włoszech, było to jednak nieuniknione, jeśli człowiek porówna to danie do rzymskiego ducha, radość, przyjaźń, pasja!
Mówi się, że każdy Rzymianin je ją co najmniej raz w tygodniu!Przepis nie należy do odległej przeszłości. Prawdopodobnie narodził się w wyobraźni słynnego karczmarza, który chciał stworzyć wariant do słynnego już
makaronu spaghetti all' Amatriciana(o tym
makaronie też niedługo) w pierwszych latach ubiegłego wieku. Arrabbiata znaczy po włosku "wściekła".Zapraszam ;-)
Składniki na 4 osoby:400 g
makaronu2 du że ząbki
czosnku(4 malutkie)4 łyżki
oliwy z oliwek100 g
sera Pecorino Romano2 ma ł e
papryczki chili3-4 łyżki posiekanej
pietruszki600 g dojrzałych
pomidorówPrzygotowanie:Na początku chciałam Wam powiedzieć, że jak chcecie to możecie da ć więcej
pomidorów, zależy od waszego gustu. Smaki sami później wypracowujecie. Najważniejsze, żeby były to
pomidory dojrzałe.Wstawiamy osoloną
wodę na
makaron, wsypujemy
makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się
woda, myjemy dokładnie
pomidory. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy.
Zalewamy teraz parę minut zimną
wodą, w ten sposób skóra odejdzie prawie sama.
Usuwamy skórę z
pomidorów, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę(dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności).
Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy ząbki
czosnku (w całości lub przeciśnięty przez praskę, w zależności jak lubimy) i dodajemy posiekane
chili (trzeba uważać, aby smażony
czosnek nie był smażony długo i na zbyt silnym ogniu).
Gdy
czosnek się zeszkli dodajemy
pomidory, doprawiamy
solą i gotujemy aż zmiękną. Ja dodaje mała łyżeczkę
cukru, w ten sposób odchodzi od nich gorycz.
Odcedzamy
makaron i łączymy z sosem, dodajemy
pietruszkę.
Dzielimy na talerze i posypujemy pecorino. Podajemy na ciepło.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionIngredients for 4 people:400 g of pasta2 large cloves of garlic4 tablespoons
olive oil100 g Pecorino Romano cheese2 small
chili3-4 tablespoons chopped parsley600 g ripe tomatoesDirection:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a
time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some
olive oil and add the garlic and the
chili. Bake until garlic is
very translucent, add the tomatoes. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes, add the chopped parsley. Season with ground black pepper and grated pecorino cheese.
Serve immediately. Share the plates.