ßßß
Składniki na 4 osoby:400 g makaronu2 du że ząbki czosnku(4 malutkie)4 łyżki oliwy z oliwek100 g sera Pecorino Romano2 ma ł e papryczki chili3-4 łyżki posiekanej pietruszki600 g dojrzałych pomidorówPrzygotowanie:Na początku chciałam Wam powiedzieć, że jak chcecie to możecie da ć więcej pomidorów, zależy od waszego gustu. Smaki sami później wypracowujecie. Najważniejsze, żeby były to pomidory dojrzałe.Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wsypujemy makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda, myjemy dokładnie pomidory. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy.
Zalewamy teraz parę minut zimną wodą, w ten sposób skóra odejdzie prawie sama.
Usuwamy skórę z pomidorów, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę(dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności).
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ząbki czosnku (w całości lub przeciśnięty przez praskę, w zależności jak lubimy) i dodajemy posiekane chili (trzeba uważać, aby smażony czosnek nie był smażony długo i na zbyt silnym ogniu).
Gdy czosnek się zeszkli dodajemy pomidory, doprawiamy solą i gotujemy aż zmiękną. Ja dodaje mała łyżeczkę cukru, w ten sposób odchodzi od nich gorycz.
Odcedzamy makaron i łączymy z sosem, dodajemy pietruszkę.
Dzielimy na talerze i posypujemy pecorino. Podajemy na ciepło.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionIngredients for 4 people:400 g of pasta2 large cloves of garlic4 tablespoons olive oil100 g Pecorino Romano cheese2 small chili3-4 tablespoons chopped parsley600 g ripe tomatoesDirection:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some olive oil and add the garlic and the chili. Bake until garlic is very translucent, add the tomatoes. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes, add the chopped parsley. Season with ground black pepper and grated pecorino cheese. Serve immediately. Share the plates.