Wykonanie
Sezon
ogórkowy u mnie w pełni, w Polsce niedługo się zacznie. Zastanawiacie się jaki wybrać przepis, aby
ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę. Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję Wam mój przepis na
ogórki kiszone. Robię je od tamtego roku.Co roku
brałam od mojej mamy ale nigdy mi nie wystarczało, wiec stwierdziłam, że muszę zaopatrzyć się sama. W tamtym roku
zasiałam i zrobiłam po raz pierwszy. Namieszałam przepisy, trochę od mamy, trochę z netu i wyszły super. Najciekawszą rzeczą jest to, że Włosi
ogórków nie lubią jako warzywo, ale moje znajomi uwielbiają. W tym roku robię nawet parę słoików dla przyjaciół. Jak macie ochotę spróbujcie.

Składniki:
ogórkikoperkorzeń
chrzangorczycaziele angielskieczosnekli ś cie dębu
sólPrzygotowanie:Do zlewu lub dużej miski nalewamy
wody i myjemy w niej dokładnie
ogórki. Po umyciu zalewamy
ogórki na pół godziny zimną
wodą. W międzyczasie szykujemy zalewę. Na jeden litr
wody dodajemy 2 płaskie łyżki
soli. Mieszamy aż
sól się rozpuści. Wiem, że dużo osób
daje 1 łyżkę ale ja Wam
powiem, że są smakowitsze.
Ogórków nigdy nie podaje ciepłych, zawsze z lodówki, ich solność zanika przy zimnej temperaturze. Jeden litr zalewy powinien wystarczyć na około 3 słoiki, ale zależy to również od stopnia napełnienia słoika
ogórkami. Następnie wkładamy
ogórki do wyparzonego słoika po kolei. Staramy się układać
ogórki pionowo w słoju i jasną cześcią do góry. Czytałam, że nie są przez to gorzkawe. Jeśli
ogórki są małe, w litrowym słoiku powinno udać ci się ułożyć dwa
rzędy. Obieramy
czosnek, wrzucamy do każdego słoika po 2 ząbki, w zależności od ich wielkości.
Czosnek możecie dawać w ząbkach, wtedy aromat będzie uwalniał się stopniowo. Jeśli chcecie przyspieszyć proces, pokrójcie ząbki
czosnku w plasterki. Następnie obieramy
chrzan, kroimy na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki i wkładamy do słoików po 2 sztuki ( w zależności jakie ostre
ogórki chcesz otrzymać). Im więcej dacie
czosnku i
chrzanu tym ostrzejsze
ogórki otrzymacie. Oprócz tego do każdego litrowego słoika dodajemy jeden liść dębu, płaską łyżeczkę
gorczycy, 3
ziela angielskie i
koper. Zalewa powinna przykrywać w pełni wszystkie
ogórki w słoiku. Zalewamy letnią
wodą, zakręcamy, czekamy parę dni w temperaturze pokojowej i do chłodnego miejsca. Nie musicie nic pasteryzować, a Wasze
ogórki bez problemu przetrwają zimę.NIE PASTERYZUJĘ, ŻEBY NIE STRACIĆ CENNYCH BAKTERII KWASU
MLEKOWEGO.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)