Wykonanie
Kiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę
ogórkową, czy
sałatkę warzywną warto
mieć własnoręcznie
kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi
ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu
ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić!

Ilość porcji: około 6 litrowych słoikówCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:3 kg
ogórków do kiszeniaporcja do kiszenia:
koper włoski, korzeń
chrzanu i jego liście
czosnek polskiziarenka
gorczycysólNa dno słoika układamy łodygi od
kopru, dwa ząbki
czosnku, kawałek
chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek
gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo
ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu
wody. Na górze układamy kwiatostan
kopru włoskiego. Słoiki zalewamy
wodą: w 1 litrze
wody rozpuszczamy 1 łyżkę
soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy.










