ßßß Cookit - przepis na Przepyszne ogórki kiszone

Przepyszne ogórki kiszone

nazwa

Wykonanie

Kiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić!
Ilość porcji: około 6 litrowych słoików
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
3 kg ogórków do kiszenia
porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście
czosnek polski
ziarenka gorczycy
sól
Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/08/przepyszne-ogorki-kiszone.html