ßßß Cookit - przepis na Makaron z liśćmi maku

Makaron z liśćmi maku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – makaron z liśćmi maku.
O tym, że Włosi jedzą wszystko szybko się przekonałam. W restauracji, jadłam już różne zioła.
Czy wiecie, że jedzą liście maku?
Na początku wiosny często widzę jak ludzi zbierają je na polach.
Nie są gorzkie, smakują nieźle, jak raz spróbujecie, nie będziecie mogli przestać jeść. Możecie spróbować tego przysmaku, wystarczy, że macie odwagę . Jedyny problem, że trzeba je znaleźć za nim mak zakwitnie. We Włoszech mo ż na znaleźć je teraz, w Polsce mo ż e za 2 tygodnie albo miesiąc.
Młode rośliny maku, występują na p olach na których nie zostały użyte herbicydy.
Składniki na 2 osoby:
200 gr makaronu, najlepiej własnej roboty
200 gr liści maku
40 gr mas ł a
1 szalotka
1 z ąbek czosnku
40 gr parmiggiano
1 ł y ż ka oliwy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotuje się woda, oczyszczamy liście, myjemy kilka razy w wodzie.
Liście kroimy.
Na patelnie wylewamy nitkę oliwy, smażymy szalotkę. Dodajemy pokrojone liście i ząbek czosnku. Zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron na patelnie i mieszamy. Dodajemy masło i ser. Ser wtedy fajnie się rozpuści z masłem. Poddajemy od razu.
Co Wy na to ?
Smacznego!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/03/makaron-z-liscmi-maku.html