Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę –
makaron z liśćmi
maku.O tym, że Włosi jedzą wszystko szybko się przekonałam. W restauracji,
jadłam już różne
zioła.Czy wiecie, że jedzą liście maku?Na początku wiosny często widzę jak ludzi zbierają je na polach.Nie są gorzkie, smakują nieźle, jak raz spróbujecie, nie będziecie mogli przestać jeść. Możecie spróbować tego przysmaku, wystarczy, że macie odwagę . Jedyny problem, że trzeba je znaleźć za nim
mak zakwitnie. We Włoszech mo ż na znaleźć je teraz, w Polsce mo ż e za 2 tygodnie albo miesiąc.
Młode rośliny
maku, występują na p olach na których nie zostały użyte herbicydy.
Składniki na 2 osoby:200 gr
makaronu, najlepiej własnej roboty200 gr liści
maku40 gr mas ł a1
szalotka1 z ąbek
czosnku40 gr parmiggiano1 ł y ż ka
oliwyPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotuje się
woda, oczyszczamy liście, myjemy kilka
razy w wodzie.
Liście kroimy.
Na patelnie wylewamy nitkę
oliwy, smażymy
szalotkę. Dodajemy pokrojone liście i ząbek
czosnku. Zalewamy
wodą i gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wrzucamy
makaron na patelnie i mieszamy. Dodajemy
masło i
ser.
Ser wtedy fajnie się rozpuści z
masłem. Poddajemy od razu.Co Wy na to ?Smacznego!