Wykonanie
Rabarbar już na straganach, a że
truskawki o tej
porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z
truskawki i
rabarbarem pod
bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :)SKŁADNIKI

200 g
mąki tortowej100 g zimnego
masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarkia
potem zetrzeć na tarce)200 g
cukru pudru2
jajka350g
truskawek350g
rabarbaru1/2 szklanki
bułki tartejszczypta
soliPRZYGOTOWANIE

Z przesianej
mąki,
masła, 100g
cukru pudru i dwóch
żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy
masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.
suchą fasolę, by
tarta się nie wybrzuszyła.Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopnipiekarnika na około 20 minut - by się zarumieniła. (5 min. przed końcem zdejmujemy folię z
fasolą)
Truskawki kroimy wzdłuż na połówki,
rabarbar w małą kostkę. Na podpieczoną tartę wysypujemy
bułkę tartą, by wchłaniała sok z
owoców. Układamy dookoła
truskawki, na które wysypujemy
rabarbar. Pieczemy kolejne 20 minut.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo - po łyżce - pozostałe 100g
cukru pudru. Wykładamy pianę na
owoce i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika.Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego :)


