ßßß Cookit - przepis na Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą

Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą

nazwa

Wykonanie

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :)
SKŁADNIKI
200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki
a potem zetrzeć na tarce)
200 g cukru pudru
2 jajka
350g truskawek
350g rabarbaru
1/2 szklanki bułki tartej
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy np.suchą fasolę, by tarta się nie wybrzuszyła.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni
piekarnika na około 20 minut - by się zarumieniła. (5 min. przed końcem zdejmujemy folię z fasolą)
Truskawki kroimy wzdłuż na połówki, rabarbar w małą kostkę. Na podpieczoną tartę wysypujemy bułkę tartą, by wchłaniała sok z owoców. Układamy dookoła truskawki, na które wysypujemy rabarbar. Pieczemy kolejne 20 minut.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo - po łyżce - pozostałe 100g cukru pudru. Wykładamy pianę na owoce i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika.
Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/04/tarta-z-rabarbarem-i-truskawkami-pod.html