Wykonanie
Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :)SKŁADNIKI5
jajek
250 g
cukru750 g tłustego
twarogu250 g
śmietany kremówki60 g
mąki kukurydzianej3 łyżki
kakao1 łyżka
aromatu waniliowegomasło i
bułka do tortownicypolewa:3 łyżki
wody3 łyżki
cukru pudru100 g
masła3 łyżki
kakaoPRZYGOTOWANIEW malakserze ucieramy
jajka z
cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo
ser na przemian ze
śmietanką. Dodajemy
mąkę, mieszamy.Masę
serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
aromat waniliowy, do drugiej
kakao. Mieszamy.Tortownicę (26cm) smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą. Obie masy wlewamy stopniowo i na przemian. Za pomocą widelca mieszamy na nieregularne kształty.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50-55 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia - gdyż sernik opadnie. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przez kwadrans. Okrawamy nożem krawędzie sernika od formy i pozostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier. Dodajemypokrojone w kawałki
masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy
kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią sernik.Smacznego :)
