ßßß
250 g cukru750 g tłustego twarogu250 g śmietany kremówki60 g mąki kukurydzianej3 łyżki kakao1 łyżka aromatu waniliowegomasło i bułka do tortownicypolewa:3 łyżki wody3 łyżki cukru pudru100 g masła3 łyżki kakaoPRZYGOTOWANIEW malakserze ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo ser na przemian ze śmietanką. Dodajemy mąkę, mieszamy.Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao. Mieszamy.Tortownicę (26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Obie masy wlewamy stopniowo i na przemian. Za pomocą widelca mieszamy na nieregularne kształty.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50-55 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia - gdyż sernik opadnie. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przez kwadrans. Okrawamy nożem krawędzie sernika od formy i pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemypokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią sernik.Smacznego :)