ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy post to prosty przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką z waniliową nutą - przepis ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)
Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami
SKŁADNIKI na ciasto:
1 kg węgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon
2 łyżeczki olejku waniliowego
masło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
100g zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
PRZYGOTOWANIE
W mikserze ucieramy jajka z cukrem.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto.
Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/ 2 ciasta. Układamy połowę śliwek
Zalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki.
Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 45-50 minut z termoobiegiem. Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/09/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html