ßßß
1 kg węgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon2 łyżeczki olejku waniliowegomasło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę1 szklanka mąki1/2 szklanki cukru pudru100g zimnego masła2 łyżeczki olejku waniliowegoPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy jajka z cukrem.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto.Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/ 2 ciasta. Układamy połowę śliwekZalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki.Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.Pieczemy ok. 45-50 minut z termoobiegiem. Smacznego :)