Wykonanie
Dzisiejszy post to prosty przepis na ucierane ciasto ze
śliwkami i kruszonką z
waniliową nutą - przepis ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były
śliwki z rodzicielskiego mini-
sadu - oto prosty przepis na placek ze
śliwkamiSKŁADNIKI na ciasto:

1 kg węgierek 1,5 szklanki
mąki 1,5 szklanki
cukru 4
jajka 1 łyżka
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cynamonu cynamon2 łyżeczki
olejku waniliowegomasło i
bułka tarta do tortownicy na kruszonkę1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru pudru100g zimnego
masła2 łyżeczki
olejku waniliowegoPRZYGOTOWANIEW mikserze ucieramy
jajka z
cukrem.Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, następnie
cynamon i olejek. Mieszamy ciasto.
Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Tortownicę (23cm) smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wlewamy 1/ 2 ciasta. Układamy połowę
śliwekZalewamy resztą ciasta. Znowu układamy
śliwki.Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy
między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę
mąki. Posypujemy
śliwki kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.Pieczemy ok. 45-50 minut z termoobiegiem. Smacznego :)
