ßßß Cookit - przepis na Mój krupnik

Mój krupnik

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna polska zupa w moim wydaniu
- gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)
SKŁADNIKI (na 3 litry zupy)
1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)
1/2 szklanki śmietany
(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Udko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy wodę z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną . Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę.
PYSZNY KRUPNIK GOTOWY
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/moj-krupnik.html