ßßß
1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe)3 marchewki1 pietruszkakawałek pora i selera150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)1/2 szklanki śmietany(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )sól, pieprzPRZYGOTOWANIEUdko zalewamy wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy wodę z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną . Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę.PYSZNY KRUPNIK GOTOWY