Wykonanie
Tradycyjna polska zupa w moim wydaniu- gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)SKŁADNIKI (na 3 litry zupy)

1 bardzo duże
udko z kurczaka (lub 2 małe)3
marchewki1
pietruszkakawałek
pora i
selera150 g
kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)1/2 szklanki
śmietany(lub
jogurtu naturalnego w wersji light :) )
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIEUdko zalewamy
wodą w 3 l garnku, tak by tylko je przykryła. Po zagotowaniu odlewamy
wodę z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy
wodą do ok.3/4 wysokości garnka . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i
kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka
wywaru. Dodajemy
kaszę, solimy i
pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki.
Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż
kasza zmięknie. Mieszamy odlany
wywar ze
śmietaną . Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę.PYSZNY KRUPNIK GOTOWY