ßßß Cookit - przepis na Z morelami pieczona i pasta…bezrybna.

Z morelami pieczona i pasta…bezrybna.

nazwa

Wykonanie

To wielka radość kiedy z dnia na dzień pojawiają się coraz to nowe, sezonowe owoce oraz warzywa – udało mi się wczoraj zdobyć morele oraz nektarynki . Chociaż największą letnią miłością darzę brzoskwinie to te owoce też bardzo lubię (jak wszystkie zresztą ;)). Dziś z udziałem moreli właśnie – pieczona, kremowa migdałowa owsianka z dużą ilością słodkich, świeżych, lepkich daktyli, chrupiących migdałów oraz rozpuszczającą się w środku wegańską waniliową białą czekoladą
Uczta dla podniebienia już z samego rana. Polecam to połączenie smaków!
pieczona migdałowa owsianka z morelami, chia, daktylami oraz waniliową białą czekoladą
baked almond oatmeal with apricots, chia, dates and vanilla white chocolate
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
łyżka/łyżeczka nasion chia
3-4 posiekane świeże daktyle
1/2 szklanki migdałowego mleka
kilka kostek wegańskiej waniliowej białej czekolady
garstka migdałów
2 morele
Płatki wraz z chia i daktylami zalać na noc mlekiem. Rano dodać jedną pokrojoną morelę oraz posiekaną czekoladę i migdały. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania, na wierzch ułożyć pokrojoną drugą morelę. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!
Jeśli nie macie ochoty na nic słodkiego rano to może kanapka z domowego chleba na zakwasie z pastą rybną ?… Hmmm, będąc weganką? rybę?! Tak, można
Oczywiście – bez ryby, za to blisko jej smaku. Pastę bezrybną już od dawna miałam zrobić i cieszę się, że w końcu do tego doszło, bo smakuje po prostu genialnie! Inspiracją do niej był przepis z książki Jadłonomia oraz inne pomysły na jej wykonanie z wegańskich blogów 😉 Spróbujcie koniecznie!
pasta bezrybna z tofu
spread without fish (flavoured like fish) from tofu
Składniki:
1/2 kostki BIO tofu wędzonego
szczypta soli czarnej (kala namak)
arkusz nori
łyżeczka suszonych drożdży
łyżeczka musztardy dobrej jakości
suszone pomidory (3-4) – zalać gorącą wodą
pieprz
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką pastę. Gdy jest zbyt gęsta/sucha – dolać wody po namoczonych suszonych pomidorach. Najlepiej smakuje z świeżym domowym chlebem 😉 Smacznego!
Wczoraj dotarła do mnie przepyszna paczka albo raczej jej zawartość – polecam Skrzynkę Smaku
Słońce powoli wychodzi zza chmur, po deszczu ani śladu. Już po porannej jodze, książka do ręki, a może film… relaks zawsze mile ‚widziany’
Przyjemnego wtorku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/06/z-morelami-pieczona-i-pastabezrybna.html