Wykonanie
To wielka radość kiedy z dnia na dzień pojawiają się coraz to nowe, sezonowe
owoce oraz warzywa – udało mi się wczoraj zdobyć
morele oraz
nektarynki . Chociaż największą letnią miłością darzę
brzoskwinie to te
owoce też bardzo lubię (jak wszystkie zresztą ;)). Dziś z udziałem
moreli właśnie – pieczona, kremowa migdałowa owsianka z dużą ilością słodkich, świeżych, lepkich
daktyli, chrupiących
migdałów oraz rozpuszczającą się w środku wegańską
waniliową białą czekoladąUczta dla podniebienia już z samego rana. Polecam to połączenie smaków!
pieczona migdałowa owsianka z
morelami, chia,
daktylami oraz
waniliową białą czekoladąbaked almond oatmeal with apricots, chia, dates and vanilla white chocolateSkładniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżka/łyżeczka nasion chia3-4 posiekane świeże
daktyle1/2 szklanki
migdałowego mlekakilka kostek wegańskiej waniliowej
białej czekoladygarstka
migdałów2
morelePłatki wraz z chia i
daktylami zalać na noc
mlekiem. Rano dodać jedną pokrojoną
morelę oraz posiekaną
czekoladę i
migdały. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania, na wierzch ułożyć pokrojoną drugą
morelę. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!Jeśli nie macie ochoty na nic słodkiego rano to może kanapka z domowego
chleba na zakwasie z
pastą rybną ?… Hmmm, będąc weganką? rybę?! Tak, możnaOczywiście – bez
ryby, za to blisko jej smaku. Pastę bezrybną już od dawna miałam zrobić i cieszę się, że w końcu do tego doszło, bo smakuje po prostu genialnie! Inspiracją do niej był przepis z książki Jadłonomia oraz inne pomysły na jej wykonanie z wegańskich blogów 😉 Spróbujcie koniecznie!
pasta bezrybna z
tofuspread without fish (flavoured like fish) from
tofuSkładniki:1/2 kostki
BIO tofu wędzonegoszczypta
soli czarnej (kala namak)arkusz
noriłyżeczka
suszonych drożdżyłyżeczka
musztardy dobrej jakości
suszone pomidory (3-4) – zalać gorącą
wodąpieprzWszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką pastę. Gdy jest zbyt gęsta/sucha – dolać
wody po namoczonych suszonych pomidorach. Najlepiej smakuje z świeżym domowym
chlebem 😉 Smacznego!Wczoraj dotarła do mnie przepyszna paczka albo raczej jej zawartość – polecam Skrzynkę SmakuSłońce powoli wychodzi zza chmur, po deszczu ani śladu. Już po porannej jodze, książka do ręki, a może film… relaks zawsze mile ‚widziany’Przyjemnego wtorku!