Wykonanie
Na publikacje doczekał się w końcu mój
dżem rabarbarowy . Jest początek sezonu także wszyscy jeszcze zdążycie go zrobić. Szczerze polecam, nieskromnie przyznam, że wyszedł po prostu świetnie – idealny w swojej prostocie.
Rabarbar,
wanilia i
słodycz, którą uzyskałam z pomocą zdrowego
ksylitolu . Jest słodki z lekko nutą kwaskowatości oraz wyczuwalnym aromatem
wanilii. Dziś rano dodałam go do pieczonej owsianki z
bananem . Ponadto są w niej
płatki amarantusa oraz nasiona chia, którym zawdzięcza jeszcze więcej zdrowia. Kawałki
gorzkiej czekolady też
ukryłam, energia musi być 😉 Zaś w środku niespodzianka – nadzianie z najlepszego
masłem z
orzechów … oczywiście mam na myśli
nerkowce .
Zero dodatkowego
cukru, naturalna
słodycz domowego
dżemu i ultrasłodkiego, dojrzałego
banana. Takie śniadanie to najlepsze co można sobie zafundować z samego rana!


rabarbarowo-bananowa pieczona owsianka z
płatkami amarantusa, chia oraz
gorzką czekoladą 99% nadziana
masłem z
nerkowcówrhubarb-
banana baked oatmeal with amaranth flakes, chia and dark chocolate 99% stuffed with natural cashews butter
Dżem rabarbarowy (jeden pełny duży i mały słoik, jak na zdjęciu):ok. 600g umytych, pokrojonych łodyg
rabarbaru (nieobrane!)200g
ksylitolu lub innego zdrowego
cukrulaska waniliiPokrojony
rabarbar umieścić w garnku i zasypać
cukrem. Po 10 min. zacząć podgrzewać. Po tym czasie puści sok i będzie można go dusić do ok. godziny, wraz z ziarenkami
wanilii oraz laską, która po nich pozostała (
potem wyciągnąć), aż powstanie gęsty
owocowy mus. Gotowy
dżem można zawekować lub przełożyć do słoiczka i zjeść do tygodnia-dwóch (przechowywać w lodówce).Owsianka :4 łyżki
płatków owsianych2 łyżka
płatków amarantusowych
łyżeczka nasion chia1/2 szkl.
mleka roślinnego (tu: owsiane)1/2 dużego (bardzo) dojrzałego
bananaporządna łyżka lub nawet dwie
dżemu rabarbarowegogorzka czekolada, posiekana (dowolna ilość; tu: 99%)łyżka
masła orzechowego (tu:
masło z
nerkowców 100%)
olej kokosowy, do wysmarowania naczynia
Płatki owsiane i
amarantusowe zalać na noc
mlekiem wraz z nasionami chia. Rano wymieszać z
dżemem, rozgniecionym
bananem oraz posiekaną
czekoladą. Przełożyć 2/3 do nienatłuszczonego
olejem kokosowym naczynia do zapiekania, nadziać porządną łychą
masła orzechowego i przykryć resztą owsianki. Drugą połowę
banana można pokroić na plastry i ułożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!Wskazówka : Owsiankę można upiec również bez
banana, z samym
dżemem lub upiec ją z
bananem, a na koniec podać z
dżemem 😉Jakoś pochmurno dzisiaj. Mam nadzieję, że słońce się pokaże, dodaje mi energii do nauki 😉 Jeszcze trochę jej mam, ale myślę, że najwyższy czas by też odpocząć. Tydzień nauki robi swoje, a kolejny zapowiada się równie wyczerpująco, ale wierzę, że też przyjemnie – chcę po wszystkim powiedzieć „Matura nie taka straszna, udało się, napisałam najlepiej jak mogłam. Koniec.”Miłego dnia!
