ßßß Cookit - przepis na Jaglany z galaretką.

Jaglany z galaretką.

nazwa

Wykonanie

W końcu przyszedł sezon na rabarbar ! Wczoraj wybrałam się, w przerwie od nauki, do miasta w celu jego poszukiwania, które oczywiście musiało zakończyć się sukcesem. Tym samym, dziś śniadanie z jego udziałem. Kremowa jaglana z słodkim bananem oraz orzechami włoskimi pod lekko kwaśną rabarbarowotruskawkową galaretką . Po prostu, sama rozkosz!
orzechowo-bananowy krem jaglany z rabarbarowo-truskawkową galaretką
walnut-banana millet cream with rhubarb-strawberry jelly
Składniki:
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
dwa daktyle
kilka orzechów włoskich
szklanka mleka roślinnego (tu: sojowe)
dojrzały banan
łyżka soku z cytryny
Kaszę jaglaną ugotować na mleku wraz z daktylami i orzechami. Ostudzić, a następnie zmiksować z bananem i sokiem z cytryny. Przełożyć do dowolnego naczynia. Na to nałożyć galaretkę:
3 łodygi rabarbaru
ok. 6 mrożonych truskawek (w sezonie świeże)
łyżeczka cukru kokosowego
mielona wanilia
1/2 łyżeczki agaru
Rabarbar pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do garnuszka, dodać cukier kokosowy, wanilię oraz ok. 3 łyżki wody, dusić na średnim ogniu. Dodać mrożone truskawki. Dusić do powstania owocowego musu. Na koniec dodać agar i dokładnie wymieszać – musi się gotować chwilę. Całość przelać na wierzch kremu. Ostudzić dokładnie i wstawić na noc do lodówki lub min. 2 godz. Smacznego!
Już koniec kwietnia, czasem to przerażające jak ten czas szybko mija, a z drugiej strony – już raczej się do tego przyzwyczaiłam, że nim się obrócę, kolejna godzina/dzień/tydzień mija… Czy przygnębia mnie to? Wręcz przeciwnie. Cieszę się, bo wiem, że jeszcze wiele przede mną, tyle może się wydarzyć! Spełniać marzenia. Żyć.
najpierw matura.
Miłej środy!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/04/jaglany-z-galaretka.html