Wykonanie
Pamiętam jako dziecko chodziłam razem z moją koleżanką do pobliskiej piekarni po drożdżówki i bułeczki.Przeważnie było,to w wakacje i jesienią . Wchodząc do piekarni czuło się okropny upał ale przy okazji ten zapach świeżego
pieczywa..Do tej
pory pamiętam. Robiąc zakupy przeważnie wybieraliśmy rogaliki z
czekoladą albo najzwyklejsze
bułki,i mimo ,że wszystko było jeszcze gorące i nie raz poparzyłyśmy
języki,to nie chciałyśmy marnować ani minuty dłużej.
Bułki musiały być zjedzone! Po piekarni zostały tylko wspomnienia,parę lat później została zamknięta...Teraz od czasu do czasu sama robię jakieś
bułki,,czy
chleby..Składniki:1
burak85 dag
mąki pszennej2 łyżeczki
soli12 dag posiekanych pestek
słonecznika1/2 litra ciepłego
mleka2,5 dag
drożdży75 ml
oliwy z oliwekDodatkowo:1/2 szklanki
mąki50 ml
mlekapestki słonecznika i kumin do posypania
Buraka umyj i obierz.Zetrzyj na tarce.Do dużej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej
mleko,pokruszone
drożdże,
oliwę składniki wymieszaj i przelej do startego
buraka. Całość przełóż do suchych składników i wyrób ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut.Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną
mąką i zagnieć,podziel na ok 20 części i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.Bułeczki posmaruj
mlekiem i posyp
słonecznikiem albo kuminem.Piecz w 230 C przez ok 15 minut.