Wykonanie
9 maja 2013Przepraszam za nieobecność, ale majówka wytrąciła mnie całkowicie z blogowania. Ale powracam z pysznymi bułeczkami.
Bułki te powstały zupełnie przez przypadek i z lenistwa. Z lenistwa, ponieważ nie chciało mi się iść pewnego dnia do sklepu po
pieczywo. Wyszły przepyszne i sycące, szczególnie ze świeżym i soczystym
pomidorkiem! Polecam.

Składniki (na 4
bułki):- 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 5 łyżek
płatków owsianych- 25g świeżych
drożdży- 3/4 szklanki
mleka- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 1 łyżka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 1
jajko-
słonecznik
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły".Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min).Odstawić do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdej części uformować
bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 220C(bez termoobiegu).Bułeczki posmarować rozkłóconym
jajkiem i obsypać
ziarnami słonecznika.Piec przez 20-25 minut.Studzić na kratce.Smacznego!

© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.