Wykonanie
Przyznaje się bez bicia,że nie jadam ryb! Nigdy,,Wiem,że zdrowe,ale nie lubię..Jedynie raz do roku,kiedy podobno w Wigilię powinno się spróbować każdej potrawy ze stołu (przynajmniej u mnie tak w domu zawsze było) przełamuję się i...no i właśnie wtedy,to tylko raz w roku jem
rybkę,ale to nie byle jaką.Przeważnie jest,to
śledzik tak namoczony w ocie,że aż się rozpada albo
śledź po kaszubsku,domyślam się że każdy powinien znać :)

Składniki:3 średnie
cebule pokrojone w piórka8-10
filetów śledziowych1/2 szklanki
oleju + 2 łyżki2-3 łyżki
octu2 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowepieprz ok 1 łyżeczka1 łyżeczka
majeranku1-2 łyżeczki
ostrej papryki1 puszka
pomidorów krojonych
Śledzie mocz w wodzie około 3 godziny,po czym osącz i pokrój.
Cebulę podsmaż na 2 łyżkach
oleju a
pomidory zblenduj z pozostałym
olejem.
Pomidory dodaj do
cebuli. Dodaj
ziele angielskie,
liść laurowy i
przyprawy. Sos smaż przez około 5 minut.Odstaw by ostygło. Gdy
sos pomidorowy ostygnie dodaj
ocet i wymieszaj. Powstały sos dodaj do
śledzi delikatnie wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc.