ßßß
wegański, bezglutenowyBezglutenowy makowiec z dodatkiem kaszy jaglanej(tortownica o śred. ok. 24-26 cm)spód:- 200 g blanszowanych migdałów- 100 g daktyli- szczypta gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego- szczypta soli- 1 łyżka gorącej wodyWszystkie składniki umieszczam w malakserze i blenduję na gładką, zwartą masę.Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję olejem kokosowym. Dno wyklejam gotowym ciastem i wkładam do lodówki na 30 min.masa makowa:- 1 kg masy makowej (najlepiej domowej)- 1 szklanka kaszy jaglanej, surowej- 2 szklanki mleka roślinnego- 3 łyżki ksylitolu (można użyć brązowego cukru trzcinowego)- skórka starta z 1 pomarańczy- 3 łyżki soku pomarańczowego- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego- 4 łyżki oleju kokosowego- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego- szczypta soli- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej- garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowychKaszę jaglaną przelewam wrzątkiem. Następnie zalewam 2 szklankami mleka, dodaję ksylitol, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy, 2 łyżki olej u kokosowego i szczyptę soli. Całość gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 min. Kasza ma wchłonąć cały płyn i być bardzo miękka. Jeśli kasza jest zbyt wilgotna gotuję ją jeszcze bez przykrycia ok 5 min. Po ugotowaniu, kaszę zdejmuję z palnika i zostawiam w przykrytym pokrywką rondelku, by jeszcze bardziej zmiękła.Do malaksera przekładam ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaję 4 łyżki masy makowej, pozostały olej kokosowy i siemię lnianego. Całość blenduję na gładką masę.Do miski z pozostałą masą makową dodaję masę jaglaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Całość wykładam na migdałowy spód. Posypuję skórką kandyzowaną i płatkami migdałowymi. Gotowy makowiec chowam do lodówki na całą noc.Smacznego!