Wykonanie
Wczoraj podałam, jak zrobić idealną domową masę
makową . Dziś idąc tym tropem podaje wam przepis w którym będziecie mogli ją wykorzystać. Przestawiam Wam idealny wegański makowiec bezglutenowy z dodatkiem
kaszy jaglanej . Pycha!Makowiec to ciasto, które nie należy do tych najbardziej niezdrowych ciast świątecznych, jeśli oczywiście zawiera dobrej jakości produkty, a większą jego część stanowi własnoręcznie wykonana masa makowa z mnóstwem
orzechów i
bakalii. Można jednak przyrządzić go jeszcze zdrowiej. Tak, by jedzenie jego było nie tylko przyjemnością dla naszych kubków
smakowych, ale także miało zbawienny wpływ na nasze organizmy. Może do makowca dodajmy
kaszy jaglanej, która idealnie spoi masę i która ma cudowne właściwości wzmacniające naszą odporność (zimą jak znalazł). Ten wegański makowiec jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim pyszny. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy cenią sobie tradycyjne wypieki. Sama, jeśli chodzi o makowce, jestem tradycjonalistką. Musiał być zawijany, z dużą ilością masy makowej. Na inne nawet nie spoglądałam. Dziś, jedząc prezentowany wam wypiek, przyznaje ze skruchą - myliłam się :) Teraz ten jest numerem jeden :pBy jeszcze bardziej was zachęcić dodam - ten makowiec jest dziecinnie prosty w wykonaniu. W dodatku jest bezglutenowy! :)

wegański, bezglutenowyBezglutenowy makowiec z dodatkiem
kaszy jaglanej(tortownica o śred. ok. 24-26 cm)spód:- 200 g blanszowanych
migdałów- 100 g
daktyli- szczypta
gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego- szczypta
soli- 1 łyżka gorącej
wodyWszystkie składniki umieszczam w malakserze i blenduję na gładką, zwartą masę.Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję
olejem kokosowym. Dno wyklejam gotowym
ciastem i wkładam do lodówki na 30 min.masa makowa:- 1 kg masy makowej (najlepiej domowej)- 1 szklanka
kaszy jaglanej, surowej- 2 szklanki
mleka roślinnego- 3 łyżki
ksylitolu (można użyć
brązowego cukru trzcinowego)- skórka starta z 1
pomarańczy- 3 łyżki
soku pomarańczowego- 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego- 4 łyżki
oleju kokosowego- 4 łyżki mielonego
siemienia lnianego- szczypta
soli- garść kandyzowanej
skórki pomarańczowej- garść podprażonych na suchej patelni
płatków migdałowychKaszę jaglaną przelewam wrzątkiem. Następnie zalewam 2 szklankami
mleka, dodaję
ksylitol,
sok pomarańczowy,
skórkę pomarańczową, ekstrakt
migdałowy, 2 łyżki
olej u
kokosowego i szczyptę
soli. Całość gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 min.
Kasza ma wchłonąć cały płyn i być bardzo miękka. Jeśli
kasza jest zbyt wilgotna gotuję ją jeszcze bez przykrycia ok 5 min. Po ugotowaniu,
kaszę zdejmuję z palnika i zostawiam w przykrytym pokrywką rondelku, by jeszcze bardziej zmiękła.Do malaksera przekładam ugotowaną
kaszę jaglaną. Dodaję 4 łyżki masy makowej, pozostały
olej kokosowy i
siemię lnianego. Całość blenduję na gładką masę.Do miski z pozostałą masą
makową dodaję masę jaglaną. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Całość wykładam na
migdałowy spód. Posypuję skórką kandyzowaną i
płatkami migdałowymi. Gotowy makowiec chowam do lodówki na całą noc.Smacznego!