ßßß Cookit - przepis na Wegańskie gryczane crumble z jabłkami

Wegańskie gryczane crumble z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Na blogu rzadko poruszam temat jabłek, a przecież właśnie jesień wielu z nas kojarzy się z ich smakiem. Nie ma nic lepszego na szary, chłodny wieczór niż rozgrzewający deser zrobiony z naszych polskich jabłek, najlepiej tych twardych, kwaskowych, takich jak boskop czy szara reneta. Tak więc dzisiaj jabłko w roli glównej. Co powiecie na crumble? I to w 100 % zdrowej wersji? ;)
(4 porcje)
kruszonka :
- 130 g mąki gryczanej
- 70 ml płynnego oleju kokosowego
- 70 g brązowego cukru (można użyć ksylitolu)
- 80 g płatków owsianych w wersji bezglutenowej można użyć bezglutenowych płatków owsianych lub płatków gryczanych)
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie suche składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam.
Dodaję płynny olej kokosowy i całość ucieram palcami, tak by powstała kruszonka.
masa jabłkowa :
- 1 kg jabłek (najlepiej boskop lub szara reneta)
- 2-3 łyżki brązowego cukru (można użyć ksylitolu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- kilka goździków
- szczypta imbiru
- garść rodzynek
Jabłka obieram, kroję w średniej wielkości kostkę i razem z cukrem lekko podsmażam.
Dodaję rodzynki, przyprawy i dalej podsmażam na małym ogniu - jabłka mają się lekko rozpaść.
Jabłka umieszczam w wysmarowanej olejem formie (może być kilka mniejszych). Na nich wykładam kruszonkę.
Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-45 min. Kruszonka ma się pięknie zarumienić.
Gotowe crumble podaje z cytrynowo-waniliowym jogurtem wegańskim. Razem tworzą niezwykle zgrany duet :)
Po prostu jesień na talerzu!
*Cytrynowo-waniliowy jogurt wegański
- 250 ml jogurtu sojowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć ekstraktu)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/11/weganskie-gryczane-crumble-z-jabkami.html