ßßß
(4 porcje)kruszonka :- 130 g mąki gryczanej- 70 ml płynnego oleju kokosowego- 70 g brązowego cukru (można użyć ksylitolu)- 80 g płatków owsianych w wersji bezglutenowej można użyć bezglutenowych płatków owsianych lub płatków gryczanych)- szczypta cynamonu- szczypta soliWszystkie suche składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam.Dodaję płynny olej kokosowy i całość ucieram palcami, tak by powstała kruszonka.masa jabłkowa :- 1 kg jabłek (najlepiej boskop lub szara reneta)- 2-3 łyżki brązowego cukru (można użyć ksylitolu)- 1 łyżeczka cynamonu- szczypta kardamonu- kilka goździków- szczypta imbiru- garść rodzynekJabłka obieram, kroję w średniej wielkości kostkę i razem z cukrem lekko podsmażam.Dodaję rodzynki, przyprawy i dalej podsmażam na małym ogniu - jabłka mają się lekko rozpaść.Jabłka umieszczam w wysmarowanej olejem formie (może być kilka mniejszych). Na nich wykładam kruszonkę.Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-45 min. Kruszonka ma się pięknie zarumienić.Gotowe crumble podaje z cytrynowo-waniliowym jogurtem wegańskim. Razem tworzą niezwykle zgrany duet :)Po prostu jesień na talerzu!*Cytrynowo-waniliowy jogurt wegański- 250 ml jogurtu sojowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć ekstraktu)- 2 łyżeczki soku z cytryny- 1 łyżeczka syropu z agawyWszystkie składniki dokładnie mieszam.