Wykonanie
Pycha! Pycha! Pycha!Danie, które podbiło nasze
serca. Idealne na upalne wieczory, kiedy nasz organizm broni się przed ciężkimi, sycącymi daniami.

wegańskie bezglutenowe(2 porcje)- 3
cukinie (najlepiej nieduże)- pesto
pietruszkowe *- do podania - kilka
pomidorków koktajlowych, nieaktywne
płatki drożdżowe (można pominąć)
Cukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość
makaronu linguini. Używam tylko części
cukinii nie posiadającej pestek.Tak przygotowaną
cukinię przekładam do miseczki i pozostawiam na ok. 10 min, by puściła sok.Z miseczki z
cukinią odlewam sok, dodaję pesto
pietruszkowe, dokładnie mieszam, lekko skrapiam
oliwą i całość pozostawiam jeszcze na ok. 15 min.Po upływie 15 min. jeszcze raz mieszam moje "
cukiniowe linguini" i wykładam na talerz. Dodaję kilka przekrojonych
pomidorków koktajlowych i posypuję nieaktywnymi
płatkami drożdżowymi.Smacznego!*Pesto
pietruszkowe- 2 pęczki
natki pietruszki- 2 obrane ząbki
czosnku- 8 łyżek
oliwy- ok. 6 łyżek pestek dyni podprażonych na patelni- 3 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych (nie-weganie mogą użyć 2 łyżek startego
parmezanu)- 2 łyżki
octu balsamicznego- 1 łyżeczka
soku z cytryny-
sól,
pieprzDo moździerza wkładam
pietruszkę, lekko
solę by zmiękła. Ucieram.Dodaję
czosnek. Ponawiam czynność, czyli znowu ucieram.Do
pietruszki i
czosnku wrzucam podprażone wcześniej
pestki dynii. Ucieram, starając się, by pestki nie zamieniły się w miałki proszek .Do masy wlewam
oliwę,
ocet balsamiczny,
sok z cytryny, wrzucam
płatki drożdżowe (ewentualnie
parmezan). Wszystko bardzo dokładnie mieszam.
Solę i
pieprzę do smaku. W razie, gdyby nasze pesto było zbyt gęste można dodać łyżkę
oliwy.Metoda dla "blenderowców", której jednak nie polecam - wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.