ßßß
wegańskie bezglutenowe(2 porcje)- 3 cukinie (najlepiej nieduże)- pesto pietruszkowe *- do podania - kilka pomidorków koktajlowych, nieaktywne płatki drożdżowe (można pominąć)Cukinie myję, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość makaronu linguini. Używam tylko części cukinii nie posiadającej pestek.Tak przygotowaną cukinię przekładam do miseczki i pozostawiam na ok. 10 min, by puściła sok.Z miseczki z cukinią odlewam sok, dodaję pesto pietruszkowe, dokładnie mieszam, lekko skrapiam oliwą i całość pozostawiam jeszcze na ok. 15 min.Po upływie 15 min. jeszcze raz mieszam moje "cukiniowe linguini" i wykładam na talerz. Dodaję kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych i posypuję nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.Smacznego!*Pesto pietruszkowe- 2 pęczki natki pietruszki- 2 obrane ząbki czosnku- 8 łyżek oliwy- ok. 6 łyżek pestek dyni podprażonych na patelni- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie-weganie mogą użyć 2 łyżek startego parmezanu)- 2 łyżki octu balsamicznego- 1 łyżeczka soku z cytryny- sól, pieprzDo moździerza wkładam pietruszkę, lekko solę by zmiękła. Ucieram.Dodaję czosnek. Ponawiam czynność, czyli znowu ucieram.Do pietruszki i czosnku wrzucam podprażone wcześniej pestki dynii. Ucieram, starając się, by pestki nie zamieniły się w miałki proszek .Do masy wlewam oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny, wrzucam płatki drożdżowe (ewentualnie parmezan). Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku. W razie, gdyby nasze pesto było zbyt gęste można dodać łyżkę oliwy.Metoda dla "blenderowców", której jednak nie polecam - wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.