ßßß
(2 spore porcje)- 1 szklanka kaszy pęczak- 3 szklanki wody- 3 łyżki oliwy- sól, pieprz- oliwa do smażenia- 1 porcja pesto pietruszkowego*- świeża bazylia (można pominąć)Gotuję kaszę pęczak w 3 szklankach wody (na małym ogniu, pod przykryciem). Gdy kasza wchłonie cały płyn i zmięknie, wrzucam ją do malaksera, solę, pieprzę, dodaję oliwę z oliwek i miksuję na gładką masę. Masa nie musi być zupełnie gładka.Zwilżonymi dobrze dłońmi formuję kluski o średnicy ok. 4 cm.Kluski smażę na mocno rozgrzanej oliwie po 3-4 min na każdą ze stron. Gdy po obu stronach są rumiane, wrzucam je na talerz i podaję w towarzystwie pietruszkowego pesto. Dekoruję listkami świeżej bazylii.Zdrowe, a jakie smaczne!*Pesto pietruszkowe- pęczek natki pietruszki- 1 obrany ząbek czosnku- 6 łyżek oliwy- ok. 35 g migdałów podprażonych na patelni- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie-weganie mogą użyć 2 łyżek startego parmezanu)- 1 łyżka octu balsamicznego- 1 łyżeczka soku z cytryny- 1 łyżka oleju arganowego (można pominąć)- sól, pieprzDo moździerza wkładam pietruszkę, lekko solę by zmiękła. Ucieram.Dodaję czosnek. Ponawiam czynność, czyli znowu ucieram.Do pietruszki i czosnku wrzucam podprażone wcześniej migdały. Ucieram, starając się, by migdały nie zamieniły się w miałki proszek (struktura lekko utłuczonych migdałów nada naszemu pesto charakteru, dlatego uważam, że blender nie zastąpi nam moździerzu).Do masy wlewam oliwę, olej arganowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, wrzucam płatki drożdżowe (ewentualnie parmezan). Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku. W razie, gdyby nasze pesto było zbyt gęste można dodać łyżkę oliwy.Metoda dla "blenderowców", której jednak nie polecam - wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.