Wykonanie
Nie masz co zrobić z ugotowanym ryżem? Proponuję proste w wykonaniu wegańskie kulki
ryżowe . Zachwycają wartościami odżywczymi, ale co najważniejsze smakiem. Idealne na podwieczorek lub małą przekąskę do pracy.

(ok. 30 sztuk)- 1 szklanka suchego
brązowego ryżu (2 szklanki już ugotowanego)- 2 szklanki
wody- szczypta
soli- 3 łyżki
miodu (u mnie gryczany) - weganie mogą użyć np.
cukru pudru- 1 łyżka
octu balsamicznego- 30 g
oleju kokosowego- ok. 150 g suszonych
śliwek kalifornijskich pokrojonych w mniejsze kawałki- 2 garście posiekanych podprażonych na patelni
orzechów włoskich- 50 g
płatków owsianych- 1 łyżeczka
cynamonu- szczypta
soli (można pominąć)- do obtoczenie kulek: karob lub
kakaoRyż gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 30 min - ma być miękki, lekko rozgotowany.Do gorącego, ugotowanego
ryżu dodaję
olej kokosowy, by się rozpuścił.Gdy
ryż trochę przestygnie wrzucam go do miski, dodaję,
miód,
ocet balsamiczny, szczyptę
soli,
cynamon. Wszystko przez chwilę blenduję. Nie chcę uzyskać gładkiej masy, ale lekko rozdrobnić
ryż (ma on zachować swoją fakturę).Do masy dodaję
orzechy,
suszone śliwki i
płatki owsiane. Wszystko dokładnie mieszam.Masę odstawiam na ok. 15 min.Po tym czasie lekko wilgotną dłonią formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego. Obtaczam je w karobie lub
kakao i wstawiam do lodówki na min. 1 h.Kulki najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!Zobacz także Słodkie
czekoladowe kulki z
kaszy gryczanej