Wykonanie
To już moje kolejne podejście do
mlecznej kanapki, korzystałam z różnych receptur, ale ten przepis zdecydowanie u mnie wygrywa. Sklejając ulubione ciasto
czekoladowe z delikatną masą
śmietankową (bez
żelatyny - chwała Bogu!) i fajną
polewą czekoladową stwierdzam, że ta wersja jest najlepsza i smakiem bardzo zbliżona do oryginału (a nawet smaczniejsza). Ciasto koniecznie przed podaniem należy przechowywać w lodówce lub chwilę w zamrażarce. Kinder pingui z mojego przepisu wychodzi bardzo aromatyczne i intensywnie
czekoladowe :-) Gorąco polecam jego wypróbowanie.Składniki:ciasto
czekoladowe:4
jajka L100 g
mąki pszennej100 g drobnego
cukru3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki ciemnego
kakao50 g
mlecznej czekoladysólmasa czekoladowa:340 g
czekolady (170 g
mlecznej i 170 g gorzkiej)50 g
masła (82% tłuszczu)6 łyżek
mleka2 łyżeczki
olejumasa śmietanowa:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki 30 lub 36%ok 3 łyżek
cukru pudru1
śmietan-fixponcz:1/2 szkl
herbaty z cytryną i cukrem50 ml
rumu1. Przygotowanie ciasta
czekoladowego:
białka oddzielamy od
żółtek i razem ze szczyptą
soli ubijamy na puszystą pianę. Gdy piana będzie już gładka i lśniąca dodajemy po 1 łyżce
cukru i 1
żółtku, ubijamy.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiewamy dwukrotnie, a następnie dodajemy do ubitych
jajek. Na koniec wsypujemy startą na drobnych oczkach
czekoladę. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Ciasto
czekoladowe pieczemy ok 15 minut w 180*C. Dokładnie studzimy.2. Przygotowanie masy czekoladowej:
czekoladę mielimy na drobne kawałki (ja do tego zawsze używam blendera) i umieszczamy ją w rondelku razem z
masłem,
mlekiem,
olejem i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Musimy być bardzo ostrożni i uważać, aby
czekolada się nie przypaliła. Inaczej będzie miała charakterystyczny posmak spalenizny.3. Wystudzone ciasto
czekoladowe przekrawamy na pół (jeżeli ciasto mało wyrośnie, wtedy dzielimy je na dwie części 19 x 25 cm i tak składamy), nasączamy ponczem (ale delikatnie) i polewamy
czekoladą od wewnętrznych części ciasta (po 1/3
czekolady na placek). Tak przygotowane
biszkopty dokładnie chłodzimy (można je włożyć na chwilę do zamrażarki).
4. Przygotowanie masy śmietankowej:
śmietankę z
cukrem pudrem ubijamy na pianę, a następnie po 1 łyżce dodajemy
mascarpone i
śmietan-fix . Taką masą przekładamy ciasto w taki sposób, aby warstwy
czekoladowe były w środku.5. Ciasto dokładnie chłodzimy w lodówce, a kilka godz. przed podaniem polewamy pozostałą częścią
czekolady.
Mleczna kanapka najlepiej smakuje na drugi dzień.SMACZNEGO :-)