Wykonanie

Bardzo smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu gulasz wołowy to moja sobotnia propozycja dla osób pochłoniętych pracami domowymi. Szybkie danie jednogarnkowe idealnie komponuje się z
kaszą jaglaną i
ogórkiem kiszonym, ale można nim również polać placki ziemniaczane, ugotowane ziemniaczki lub po prostu podać je z
chlebem.Składniki:70dag
mięsa wołowego gulaszowego2
cebule1 ząbek
czosnku7 średniej wielkości
pieczarek2
łodygi selera naciowego
gałka muszkatołowakmin rzymski2 kulki jałowca1 łyżeczka
musztardy miodowej1,5 szkl białego,
półwytrawnego winasól,
pieprz,
przyprawa uniwersalna (u mnie domowa)
mąka do obtoczenia
olej bazyliowy1.
Mięso kroimy w drobną kostkę i obtaczamy w
mące. W dużym rondlu rozgrzewamy
olej razem z dwoma kulkami jałowca i obsmażamy na nim
mięso. Gdy
wołowina się lekko zarumieni, przekładamy ją do miski.2.
Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. W patelni, na której smażyliśmy
mięso rozgrzewamy
olej i wrzucamy na niego
cebulę. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki. Podsmażamy ok 8 minut, aż
grzyby puszczą
wodę i lekko się zarumienią.
Seler naciowy kroimy w półksiężyce,
czosnek w plasterki i dodajemy do reszty warzyw. Całość podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy
mięso, zalewamy
winem wymieszanym z
musztardą i doprawiamy podanymi
przyprawami (uważamy z
kminem i
gałką muszkatołową - są bardzo aromatyczne!). Gulasz dusimy ok 1 godz, aż
mięso całkowicie zmięknie.SMACZNEGO :-)


