ßßß
Ta pokrzywa, to trochę nietypowy składnik... czyż nie? Nie wliczając moich poparzonych dłoni to ten produkt idealnie spełnia swoją rolę w kuchni. I nie chodzi mi tu o zaparzanie jej świeżych listków na ból brzucha czy jakiś stan zapalny. Pokrzywa świetnie sprawdziła się w moich naleśnikach. A jej smak? Niebiański! Podobny trochę do szpinaku, ale tylko podobny, bo dużo lepszy :-)Dla ciekawskich inf. o pokrzywie znajdziecie tu: Pokrzywa i jej właściwościSkładniki:naleśniki:100g ugotowanych i odciśniętych listków pokrzywy3 ząbki czosnku2 jajka1,5 szkl mleka1 szkl mąki pszennejspora szczypta soli i pieprzuszczypta cukru4 łyżki roztopionego masłafarsz:500g białego sera150g wędzonego łososia1 pęczek szczypiorkusólpieprz1. Pokrzywę po zerwaniu dokładnie płuczemy (ok 5 razy), zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut.Do miski wrzucamy liście pokrzywy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko, roztopione masło, dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz i cukier. Całość blendujemy ok 5 minut (musi powstać gładka masa naleśnikowa). Ciasto odkładamy na ok 15 minut.2. Na rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto naleśnikowe. Staramy się robić jak najcieńsze placuszki, ponieważ smażymy je tylko z 1 strony. Gotowe naleśniki układamy na spodzie okrągłego talerza zieloną stroną do góry. Studzimy.3. Wędzonego łososia i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy widelcem lub mikserem.4. Wystudzone naleśniki faszerujemy serem z wędzonym łososiem. Gotowe danie możemy podać z sosem czosnkowym na zimno lub na ciepło.SMACZNEGO :-)