Wykonanie

Ta pokrzywa, to trochę nietypowy składnik... czyż nie? Nie wliczając moich poparzonych dłoni to ten produkt idealnie spełnia swoją rolę w kuchni. I nie chodzi mi tu o zaparzanie jej świeżych listków na ból brzucha czy jakiś stan zapalny. Pokrzywa świetnie sprawdziła się w moich naleśnikach. A jej smak? Niebiański! Podobny trochę do
szpinaku, ale tylko podobny, bo dużo lepszy :-)Dla ciekawskich inf. o pokrzywie znajdziecie tu: Pokrzywa i jej właściwościSkładniki:naleśniki:100g ugotowanych i odciśniętych listków pokrzywy3 ząbki
czosnku2
jajka1,5 szkl
mleka1 szkl
mąki pszennejspora szczypta
soli i
pieprzuszczypta
cukru4 łyżki roztopionego
masłafarsz:500g
białego sera150g
wędzonego łososia1 pęczek
szczypiorkusólpieprz1. Pokrzywę po zerwaniu dokładnie płuczemy (ok 5
razy), zalewamy
wodą i gotujemy ok 15 minut.Do miski wrzucamy liście pokrzywy, wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, wbijamy 2
jajka, wlewamy
mleko, roztopione
masło, dodajemy przesianą
mąkę,
sól,
pieprz i
cukier. Całość blendujemy ok 5 minut (musi powstać gładka masa naleśnikowa). Ciasto odkładamy na ok 15 minut.2. Na rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto naleśnikowe. Staramy się robić jak najcieńsze placuszki, ponieważ smażymy je tylko z 1 strony. Gotowe naleśniki układamy na spodzie okrągłego talerza zieloną stroną do góry. Studzimy.3.
Wędzonego łososia i
szczypiorek drobno kroimy i dodajemy
sera. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Farsz mieszamy widelcem lub mikserem.4. Wystudzone naleśniki faszerujemy
serem z
wędzonym łososiem. Gotowe danie możemy podać z
sosem czosnkowym na zimno lub na ciepło.SMACZNEGO :-)
