Wykonanie

Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodzie
kakaowym z wilgotną masą
serową. Sernik zawsze się udaje, pod warunkiem przestrzegania pewnych ważnych zasad. Przede wszystkim składniki na masę muszą być w temperaturze pokojowej. No i koniecznie lepiej zakupić dobry, zbity
biały ser i samodzielnie go zmielić... (te z wiaderka jak dla mnie nadają się tylko do przygotowania serników na zimno).Składniki:ciasto:3 szkl
mąki pszennej250g zimnego
masła1 łyżka kwaśnej
śmietany1 szkl
cukru pudru5
żółtek2 łyżki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solimasa serowa:1 kg
białego sera półtłustego lub tłustego, zmielonego 3x zmielonego5
jajek200g
masła1 szkl
cukru pudruopakowanie budyniu
śmietankowego1 łyżka
mąki krupczatki
olejek śmietankowybrzoskwinie w puszce1.
Mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i
sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy
cukier puder,
żółtka,
śmietanę,
kakao, pokrojone w kostkę
masło i
sól i całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta kruchego. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki (na ok 20 minut).2. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, zabieramy się za zrobienie masy serowej. Wszystkie składniki do jej przygotowania MUSZĄ być w temp. pokojowej. Do dużej miski oddzielamy
żółtka od
białek, dodajemy do nich
cukier puder i
masło, a następnie ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce
zmielonego sera oraz
olejek śmietankowy. Gdy masa jest już jednolita, wsypujemy
budyń i
mąkę krupczatkę. Całość mieszamy.3. Ciasto, które chłodziliśmy w lodówce wyjmujemy i wylepiamy nim dno blachy o wymiarach ok 24 x 35 cm, a następnie nakłuwamy widelcem.

4.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Na ciasto
kakaowe wylewamy masę, dodajemy pokrojone w kostkę
brzoskwinie, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach 2 część ciasta.


5. Sernik pieczemy w 160*C przez 1,5h. Po upieczeniu ciasto przechowujemy w lodówce. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.SMACZNEGO :-)
