Wykonanie
Jajka faszerowane smakują świetnie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzają się również jako przekąska na imprezach, nadają się na sycące śniadanie, można je jeść kiedy tylko mamy na nie ochotę. Moje ulubione to z dużą ilością
chrzanu i
pieprzu (pewnie już zauważyliście, że uwielbiam pikantne potrawy :) ), jednak dzisiaj postawiłam na bardziej subtelny, lekko słodkawy posmak farszu.Na szykujące się dzisiejsze wieczorne spotkanie takie
jajka będą pasować idealnie :)Składniki:6
jajek L1 łyżka
majonezu1/2 pęczka
koperku4
suszone pomidorykilka
owoców suszonej żurawiny1/2 szkl startego
żółtego serasól i
pieprz do smakusos:1
jogurt naturalny 200 g1 łyżka
majonezu1 łyżka
keczupu1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegoczosnek granulowany,
pieprz1.
Jajka gotujemy na twardo - do rondla wlewamy tyle zimnej
wody, aby przykryła
jajka. Gotujemy na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Od momentu, gdy
woda zawrze
jajka gotujemy jeszcze dokładnie 10 minut. Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą i całkowicie studzimy.2. 5 schłodzonych
jajek przekrawamy na pół i do osobnej miseczki wydrążamy
żółtka. Do
żółtek dodajemy
majonez, 1 całe ugotowane
jajko i starty
żółty ser, a następnie całość dokładnie mielimy blenderem. Gdy masa jajeczna będzie już gładka, dodajemy resztę składników (pokrojone
pomidorki,
żurawinę i
koperek). Masę doprawiamy
solą i
pieprzem.
Białka nadziewamy farszem za pomocą rękawa.3. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy.
Jajka polewamy nim tuż przed podaniem.SMACZNEGO :)

