Wykonanie

Dziś mam dla Was pyszne
ciastka owsiane podane w 3 smacznych wersjach: z m&m,
czekoladą mleczną i
słonecznikiem. Oczywiście możecie przyrządzić je ze swoimi ulubionymi dodatkami, np.
suszonymi owocami,
białą czekoladą,
kokosem itp. Idealne na deser, pasują do
kawki czy ciepłego
kakao, w sam raz do pochrupania, gdy złapie nas mały głód.Składniki:1,5 szkl
płatków owsianych150 g
margaryny1/2 szkl
brązowego cukru1,5 szkl
mąki pszennej tortowej3 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
syropu klonowego1
jajko M1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łyżki zmielonych
orzechów (u mnie włoskie i
migdały)szczypta
solido posypania:draże m&m
czekolada mlecznasłonecznik1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Płatki owsiane mielimy w blenderze. W dużej misce ucieramy miękkie
masło z
cukrem trzcinowym i
solą. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy
jajko, dodajemy
jogurt naturalny,
syrop klonowy i
sodę rozpuszczoną w occie. Całość dokładnie miksujemy.2. Do utartej masy przesiewamy
mąkę, dodajemy zmielone
płatki owsiane i
orzechy. Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy. Do uformowanych
ciastek wbijamy draże m&m, posiekaną
czekoladę i
słonecznik.

3.
Ciastka pieczemy ok 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.SMACZNEGO :)