ßßß
Dziś mam dla Was pyszne ciastka owsiane podane w 3 smacznych wersjach: z m&m, czekoladą mleczną i słonecznikiem. Oczywiście możecie przyrządzić je ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. suszonymi owocami, białą czekoladą, kokosem itp. Idealne na deser, pasują do kawki czy ciepłego kakao, w sam raz do pochrupania, gdy złapie nas mały głód.Składniki:1,5 szkl płatków owsianych150 g margaryny1/2 szkl brązowego cukru1,5 szkl mąki pszennej tortowej3 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki syropu klonowego1 jajko M1 łyżeczka octu1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki zmielonych orzechów (u mnie włoskie i migdały)szczypta solido posypania:draże m&mczekolada mlecznasłonecznik1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Płatki owsiane mielimy w blenderze. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem trzcinowym i solą. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny, syrop klonowy i sodę rozpuszczoną w occie. Całość dokładnie miksujemy.2. Do utartej masy przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone płatki owsiane i orzechy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy. Do uformowanych ciastek wbijamy draże m&m, posiekaną czekoladę i słonecznik.