Wykonanie

Idealne danie dla zabieganych - jednogarnkowe, a do tego jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu.Składniki:500 g
piersi z kurczaka1 puszka
kukurydzy1
cebula3 ząbki
czosnku1
czerwona papryka1 szklanka
kaszy pęczak2
pomidory1 słoik passaty pomidorowej (500 ml)1/2 szklanki
bulionu drobiowego/wody2 łyżki
masłażółty sersól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
zioła prowansalskie,
oregano1.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i obficie posypujemy
papryką słodką i czerwoną,
solą i
pieprzem.Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.2. Passatę
pomidorową z
bulionem doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
ziołami.
Kaszę pęczak gotujemy wg. przepisu podanego na opakowaniu.3.
Cebulę obieramy i kroimy na drobne piórka. Z
papryki i
pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na drobną kostkę. W dużym rondlu (u mnie wok) roztapiamy
masło, podsmażamy na nim
cebulę z
papryką, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
kurczaka i całość smażymy ok 5 minut. Gdy
mięso lekko się podsmaży dodajemy odcedzoną
kukurydzę,
kaszę pęczak. świeże
pomidory i
sos pomidorowy. Całość jeszcze chwilę posmażamy, a nastęnie przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.4. Całość zapiekamy ok 50 minut w 190*C. Przed podaniem posypujemy startym
żółtym serem.

