Wykonanie

Już od dłuższego czasu chodziła za mną potrawa z
wątróbki. A było to dla mnie duże wyzwanie, z tego względu, że mój A. nie przepada szczególnie za tym rodzajem
mięsa. Do tej
pory miałam przyjemność (i to jaką ogromną!) jeść
wątróbkę z dodatkiem
wiśni (a to wszystko w krakowskiej restauracji
Morela). Gdyby nie to, że dla
Męża była ona nie do tknięcia, to pewnie bym taką przyrządziła, ale nie miałam wyboru i musiałam ją dyskretnie ,,ukryć". Pieczeń smakowała wyśmienicie, a mój Mąż polubił tym sposobem nowy rodzaj
mięsa :)Składniki:500 g
piersi z kurczaka400 g
wątróbki drobiowej1 szklanka posiekanego
pora3 ząbki
czosnku2 łyżeczki ostrej
musztardy1/2 dużej
cukinii5 łyżek
bułki tartej2
jajka L
sól,
pieprz,
wegeta,
ostra papryka,
majeranek1.
Pierś z kurczaka i
wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa, następnie dodajemy szklankę posiekanego
pora, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, ostrą
musztardę, startą na tarce o grubych oczkach
cukinię,
bułkę tartą,
jajka i
przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.


2. Formę keksową smarujemy
olejem i wykładamy folią aluminiową, wlewamy masę i zapiekamy ok 70 minut w 180*C. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

