Wykonanie

Kiedyś od rodziców dostałam cały worek
mąki do wypieku
chleba. Był to jednak prezent podarowany z zastrzeżeniem : raz na jakiś czas
będę musiała dać im upieczone przeze mnie bułeczki lub
chleb. Dzisiaj postanowiłam tej obietnicy dotrzymać i upiekłam pyszne i zdrowe
bułki kalafiorowe. A inspirację do tego cuda znalazłam TU .Składniki:100 g upieczonego
kalafiora curry1,5 łyżeczki
soli450 g
mąki pszennej (w tym 1 szklanka
mąki chlebowej)200 ml ciepłej
wody1 łyżka
oliwy z oliwek30 dag świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
currykalafior curry:250 świeżego
kalafioru1 łyżka
miodu1 łyżeczka
sosu sojowego1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
kurkumysól,
pieprz1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Kalafiora rozdzielamy na małe różyczki. W misce łączymy
miód,
sos sojowy,
curry,
kurkumę, szczyptę
soli i
pieprzu. Do małego woreczka wrzucamy
kalafior, polewamy zalewą i dokładnie mieszamy, aby
przyprawy rozprowadziły się równomiernie.
Kalafior podpiekamy ok 30 minut.2.
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy rozpuszczone
drożdże w ciepłej wodzie,
oliwę z oliwek,
sól i
curry.
Kalafiora rozdrabniamy i dodajemy do reszty. Całość wyrabiamy hakiem lub ręcznie ok 3 - 4 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godz.

3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy jego część i lepimy z niej
bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 6 - 8 bułeczek. W piekarniku nagrzanym do 200*C pieczemy je ok 17 minut.
Bułki długo zachowują swoją świeżość.


