Wykonanie

Piekąc go wiedziałam, że będzie bardzo dobry, ale jego smak całkowicie mnie zaskoczył (oczywiście pozytywnie:) ). A to wszystko za sprawą
mleczka kokosowego, które jest w cieście wyczuwalne. Lekka serowa chmurka, miękka i puszysta, po prostu rozpływa się w ustach.Składniki:Spód:200 g
wafelków princessa30 g
masła5 łyżek zmielonych
migdałów8 łyżek
wiórków kokosowychMasa serowa:750 g
sera tłustego500 g
mascarpone4 łyżki
likieru kokosowego lub jajecznego7
jajek3
żółtka5 łyżeczek
cukru waniliowego2 szklanki
cukru4 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 1/2 puszki
mleka kokosowego (sama sucha część, bez
wody)Kokosowa
beza:3
białka2/3 szkl
cukru1 1/4 szkl
wiórków kokosowych1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 1% z dwoma łyżeczkami
cukrukulki
kokosoweforma 25 x 25 cm1.
Wafelki kruszymy, dodajemy
migdały, a następnie całość zalewamy gorącym
masłem i dokładnie łączymy ze sobą. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.

2. Do dużej miski przekładamy
ser i miksujemy tak długo, aż stanie się gładki (możemy też zmielić go3 - krotnie w maszynce). Cały czas miksując dodajemy
serek mascarpone,
cukier biały i
waniliowy,
mąkę ziemniaczaną, po 1
jajku,
żółtka,
mleczko kokosowe (samą gęsta część) i
likier. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy:175*C - 15 minut120*C - 60 minut ( w połowie czasu pieczenia boki ciasta przykrywamy folią).

3. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy
kokosową bezę. W misce ze szczyptą
soli ubijamy
białka, dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż
cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy
wiórki kokosowe i mieszamy.4. Ciasto wyciągamy z piekarnika, miękki, falujący wierzch smarujemy
śmietaną z
cukrem i wykładamy na niego
kokosową bezę. Całość pieczemy120*C - 30 minut90*C - 30 minut


5. Sernik należy dokładnie ostudzić. Gdy jest już zimny, polewamy go
białą czekoladą i na wierzchu układamy kulki
kokosowe.

