Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 11 czerwca 2014 r. Już wielokrotnie wspominałam, że uwielbiam serniki . Ogromną przyjemność sprawia mi ich przyrządzanie, jeszcze większą konsumowanie. Szukając inspiracji, omal nie zachłysnęłam się, widząc ten sernik (tutaj). Postanowiłam, że muszę go zrobić. Już podczas pieczenia wiedziałam, że będzie pyszny, ale jego smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest po prostu wykwintny, niebiański i rozpływający się w ustach. Pięknie pachnie
kokosowo-
migdałowo nutą, wprawia w zachwyt. Przygotowany na spodzie z pokruszonych
wafelków kokosowych, wymieszanych ze zmielonymi
migdałami i wiórkami. Środekwypełniony
serowo-kremową masą, połączoną z
mleczkiem kokosowym, wreszcie wierzch, który tworzy kokosowa
beza, ozdobiona kokosowymi pralinkami. Niebywała tekstura z odpowiednią ilością
słodyczy. Wszystkie smaki i aromaty po wymieszaniu sprawiają, że z każdym dniem stawał się pyszniejszy. Jeden kawałek wystarcza, aby oddać się kokosowemu zapomnieniu. Od dziś ta egzotyczna przyjemność jest moją pozycją numer, wśród zamieszczonych na blogu
kokosowych i
serowych prezentacji - polecam :)))Sernik Raffaello Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 9 czerwca .Aksamitny sernik Raffaello! Sernik przypadł mi bardzo do gustu, zawierające się w nim smaki i aromaty powodują wyrafinowane doznania smakowe :)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min Czas pieczenia: 2 godz. i 15 min Łączny czas: 3 godz. i 25 minLiczba porcji: 15Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Spód:
wafelki kokosowe (z nadzieniem
kokosowym) lub
śmietankowe : 200 gzmielone
migdały bez skórek : 5 łyżek
masło : 30 g
wiórki kokosowe : 6 łyżekMasa serowa:
twaróg tłusty (najlepszy na wagę): 500 g
mascarpone : 500 g
mąka ziemniaczana : 3 łyżki
cukier : 1 i 1/2 szklanki
cukier waniliowy (domowy): 16 g
jajka : 5
żółtka (
białka zachować do
bezy): 2
mleko kokosowe : gęsta część
likier amaretto (lub łyżeczka
aromatu migdałowego): 3 łyżkiKokosowa
beza:
białka : 2
cukier : 120 g
mąka ziemniaczana : 1 łyżeczka
wiórki kokosowe : 100 goraz:
śmietana 18 % (gęsta z kubeczka): 100 g
cukier : 2 łyżkiPrzygotowanie:Spód:
wafelki zgrabnie kruszę, mieszam z
migdałami i roztopionym
masłem, wkładam na dno tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, mocno uklepuję na wierzch wysypuję
wiórki kokosowe i wstawiam do lodówkiMasa serowa:piekarnik nagrzewam do 175oC
twaróg mielę trzykrotnie w maszynce (można rozmiksować na gładko w melakserze)dodaję
mascarpone i miksuję (można dalej w melakserze lub ręcznym mikserem), dodaję
mąkę ziemniaczaną,
cukier i
cukier waniliowy i miksuję na gładką masędodaję kolejno
jajka i
żółtka za każdym razem miksuję do połączenia się składników, bez ubijaniadodaję gęstą
śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki
wody kokosowej nie dodawać)miksuję dodając
likiermasę
serową wylewam na spód i wstawiam do piekarnikapiekę przez 15 minutnastępnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez 60 minutmniej więcej w połowie tego czasu owijam boki tortownicy paskiem ze złożonej z 3 warstw folii aluminiowej (w celu zabezpieczenia
boków sernika przed zbytnim zrumienieniem się) na 10 minut przed końcem pieczenia zaczynam przygotowywać
bezę kokosowąKokosowa
beza:
białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo po łyżce dodaję
cukier, cały czas ubijając po skończonym cukrzeubijam pianę jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie błyszcząca i gęstamiksuję z
mąką ziemniaczaną, a na koniec mieszam szpatułką (można krótko zmiksować z wiórkami kokosowymiwysuwam sernik z piekarnika (będzie miękki, falujący) i smaruję wierzch
śmietaną 18%, wymieszaną z 2 łyżkami
cukru, na to wykładam
bezę kokosową i wstawiam z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120oC)następnie zmniejszam temperaturę do 90oC i piekę przez 30 minut (podsuszam
bezę)studzę w stopniowo otwieranym piekarnikusernik całkowicie studzę, następnie zdejmuję obręcz i wstawiam do lodówki bez przykrycia na kilka godzin (najlepiej na całą noc)


Smacznego !!!