ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 czerwca 2014 r. Już wielokrotnie wspominałam, że uwielbiam serniki . Ogromną przyjemność sprawia mi ich przyrządzanie, jeszcze większą konsumowanie. Szukając inspiracji, omal nie zachłysnęłam się, widząc ten sernik (tutaj). Postanowiłam, że muszę go zrobić. Już podczas pieczenia wiedziałam, że będzie pyszny, ale jego smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest po prostu wykwintny, niebiański i rozpływający się w ustach. Pięknie pachnie kokosowo-migdałowo nutą, wprawia w zachwyt. Przygotowany na spodzie z pokruszonych wafelków kokosowych, wymieszanych ze zmielonymi migdałami i wiórkami. Środekwypełniony serowo-kremową masą, połączoną z mleczkiem kokosowym, wreszcie wierzch, który tworzy kokosowa beza, ozdobiona kokosowymi pralinkami. Niebywała tekstura z odpowiednią ilością słodyczy. Wszystkie smaki i aromaty po wymieszaniu sprawiają, że z każdym dniem stawał się pyszniejszy. Jeden kawałek wystarcza, aby oddać się kokosowemu zapomnieniu. Od dziś ta egzotyczna przyjemność jest moją pozycją numer, wśród zamieszczonych na blogu kokosowych i serowych prezentacji - polecam :)))Sernik Raffaello Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 czerwca .Aksamitny sernik Raffaello! Sernik przypadł mi bardzo do gustu, zawierające się w nim smaki i aromaty powodują wyrafinowane doznania smakowe :)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min Czas pieczenia: 2 godz. i 15 min Łączny czas: 3 godz. i 25 minLiczba porcji: 15Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Spód:wafelki kokosowe (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowe : 200 gzmielone migdały bez skórek : 5 łyżekmasło : 30 gwiórki kokosowe : 6 łyżekMasa serowa:twaróg tłusty (najlepszy na wagę): 500 gmascarpone : 500 gmąka ziemniaczana : 3 łyżkicukier : 1 i 1/2 szklankicukier waniliowy (domowy): 16 gjajka : 5żółtka (białka zachować do bezy): 2mleko kokosowe : gęsta częśćlikier amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego): 3 łyżkiKokosowa beza:białka : 2cukier : 120 gmąka ziemniaczana : 1 łyżeczkawiórki kokosowe : 100 goraz:śmietana 18 % (gęsta z kubeczka): 100 gcukier : 2 łyżkiPrzygotowanie:Spód:wafelki zgrabnie kruszę, mieszam z migdałami i roztopionym masłem, wkładam na dno tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, mocno uklepuję na wierzch wysypuję wiórki kokosowe i wstawiam do lodówkiMasa serowa:piekarnik nagrzewam do 175oCtwaróg mielę trzykrotnie w maszynce (można rozmiksować na gładko w melakserze)dodaję mascarpone i miksuję (można dalej w melakserze lub ręcznym mikserem), dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy i miksuję na gładką masędodaję kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksuję do połączenia się składników, bez ubijaniadodaję gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać)miksuję dodając likiermasę serową wylewam na spód i wstawiam do piekarnikapiekę przez 15 minutnastępnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez 60 minutmniej więcej w połowie tego czasu owijam boki tortownicy paskiem ze złożonej z 3 warstw folii aluminiowej (w celu zabezpieczenia boków sernika przed zbytnim zrumienieniem się) na 10 minut przed końcem pieczenia zaczynam przygotowywać bezę kokosowąKokosowa beza:białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo po łyżce dodaję cukier, cały czas ubijając po skończonym cukrzeubijam pianę jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie błyszcząca i gęstamiksuję z mąką ziemniaczaną, a na koniec mieszam szpatułką (można krótko zmiksować z wiórkami kokosowymiwysuwam sernik z piekarnika (będzie miękki, falujący) i smaruję wierzch śmietaną 18%, wymieszaną z 2 łyżkami cukru, na to wykładam bezę kokosową i wstawiam z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120oC)następnie zmniejszam temperaturę do 90oC i piekę przez 30 minut (podsuszam bezę)studzę w stopniowo otwieranym piekarnikusernik całkowicie studzę, następnie zdejmuję obręcz i wstawiam do lodówki bez przykrycia na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Smacznego !!!