Wykonanie
Indyk słynie ze swoich walorów
smakowych i zdrowotnych, zawiera bardzo dużo
białka, dlatego właśnie jego
mięso polecam szczególnie.Tym razem przyrządziłam go w
mleczku kokosowym z delikatną nutą
słodyczy ananasa i pikanterią peperoncino. Smak był powalający :)Składniki:500 g piersi z
indykapuszka
mleczka kokosowego4 łyżki
wiórków kokosowych4 plastry
ananasaok 5 pełnych garści
makaronu muszle (lub innego ulubionego)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki zimnej
wodypeperoncinook 1/2 cm świeżego
imbirusól,
pieprz,
curry,
gałka muszkatołowaolej1.
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze paski.
Imbir kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy sporą ilość
curry,
gałki muszkatołowej,
soli,
pieprzu i zalewamy
przyprawy olejem (ok 1/2 szklanki). Dokładnie mieszamy
mieszankę przypraw i dorzucamy do niej
indyka.

2. Tłuszcz z marynaty przelewamy na patelnię i go nagrzewamy, dorzucamy
indyka i smażymy ok 3 minut z każdej strony. Do rondelka przelewamy trochę tłuszczu z marynaty (ma bardzo dużo aromatu), dodajemy
mleczko kokosowe, wiórki, pokrojone w małą kostkę plastry
ananasa i podsmażone kawałki
indyka. Wszystko razem dusimy ok 20 minut.3.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy go do
indyka. Dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy posypane
pietruszką i
ostrą papryczką.
