Wykonanie

Przedstawiam kolejny przepis na smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu
szynkę - tym razem drobiową.Tak jak
pisałam we wcześniejszym
poście, odkąd zaczęłam sama robić
wędliny zdecydowanie nie przepadam za tymi sklepowymi - po prostu teraz wiem co jem. Z tą szyneczką można śmiało improwizować, dodawać lub redukować składniki, doprawiać wg gustu, robić różne kształty. Moja dzisiejsza jest w bardzo wiosennej, kolorowej wersji, z dodatkiem
cebulki,
zielonej papryki i
marchewki w kształcie........... butelki :)))Jeżeli po zastygnięciu będzie się rozpadać, trzeba ją jeszcze raz podgrzać i dodać
żelatyny. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ to przez warzywa może się delikatnie kruszyć.Składniki:1/2 kg
mięsa drobiowego (może być pierś, udko,
mięso z kurczaka albo
indyka)1 średniej wielkości
marchewka1/2
zielonej papryki1 mała
cebulaok 250 ml
wody3 płaskie łyżeczki
żelatynyPrzyprawy:
majeranek,
sól, świeżo mielony
pieprz,
przyprawa do pieczeni, 2 ząbki
czosnku1. Obieramy
marchewkę i
cebulę, które następnie kroimy na małą kostkę. Kroimy również
paprykę. Warzywa podsmażamy na
maśle,
oliwie lub
oleju.2.
Mięso drobiowe mielimy w blenderze (lub przepuszczamy przez maszynkę), doprawiamy do smaku podanymi
przyprawami, wciskamy 2 ząbki
czosnku i dokładnie wyrabiamy dłońmi.3. Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
mięso i warzywa i gotując na małym ogniu cały czas mieszamy, aby nie powstał nam klopsik. Gdy
mięso się już poddusi, a warzywa puszczą sok, zmniejszamy ogień maksymalnie i przykrywamy garnek pokrywką - musimy bardzo dokładnie ugotować
mięso. Do
żelatyny dodajemy 1 łyżkę zimnej
wody i czekamy, aż napęcznieje, następnie zalewamy
wywarem z
mięsa, dokładnie mieszamy po czym wlewamy z powrotem do gara. Studzimy.

4. Butelkę plastikową albo rondelek wypełniamy jednorazówką, przekładamy
mięso razem z
wodą, szczelnie wiążemy worek, przykrywamy papierem a następnie czymś ciężkim dociskamy od góry. Tak przygotowaną
szynkę wkładamy do lodówki na parę godzin, aby całkowicie zastygła.
