Wykonanie

Bardzo smaczne, ekspresowe zapiekanki. Można je dowolnie urozmaicać, dodać
pomidora (ja dodałam na 2),
wędliny,
kiełbasy, a nawet słodkiego
ananasa. Ja zrobiłam je w wersji klasycznej, z pastą
pieczarkową i
serem.Składniki:5 części dowolnego
pieczywa, może być
chleb (tutaj
chleb drwalski), połówki
bułek,
bagietka10 dużych, obranych
pieczarek1
cebula1/2 szklanki
startego sera żółtego1 łyżeczka sosu
sambal oelek1 łyżka
masłaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
bazylia1.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na
maśle. Gdy się lekko zarumieni doprawiamy obficie
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Pieczarki kroimy w kostkę (wielkość dowolna, ponieważ będą mielone) i dorzucamy do
cebuli. Dusimy ok 5 minut.

2. Gotowe
pieczarki przekładamy do blendera i mielimy (nie za drobno!). W razie potrzeby pastę doprawiamy.

3.
Pieczywo smarujemy sosem
sambal oelek, ale bardzo ostrożnie, ponieważ jest dość ostry, nakładamy sporą porcję
pieczarek i zasypujemy startym
żółtym serem. Podpiekamy w funkcji termoobieg w 200*C przez ok 6 minut. Po wyciągnięciu posypujemy
bazylią.