Wykonanie
Widziałam niedawno w TV fragment programu o greckich wyspach. Mówiono tam o wyspie Kimolos, leżącej na Morzu Egejskim, gdzie specjalnością jest ladenia czyli rodzaj
oliwnego placka
chlebowego z
cebulą i
pomidorami. Nigdy nie byłam na Kimolos, nigdy nie
jadłam ladenii, ale przepis tak mi się spodobał że szybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe
pomidory i
cebula. Pyszne! Robiłam już nie raz. Z tej porcji zrobimy 2 małe lub jeden duży placek. Piekłam dwa placki , jeden w patelni do paelli o średnicy dołu 23 cm, góra 28 cm, a drugi w prostokątnej blaszce o wym 25 x 21 cm .wspomagałam się tym przepisem

SkładnikiNa ciasto:1 i 1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 łyżeczki
cukru1/8 szklanki
oliwy z oliwek1 i 1/2 łyżeczki suchych
drożdży1/2 łyżeczki
soli3 i 1/2 szklanki
mąki na wierzch:1/4 szklanki
oliwy z oliwek2
czerwone cebule, pokrojone w piórka2 duże
pomidory, przecięte na pół, a następnie pokrojone w plasterkigruba
sól morskazmielony
czarny pieprz2 łyżki
suszonego oreganooliwa z oliwek (do podania)PrzygotowanieDo dużej miski, wlać letnią
wodę, dodać
drożdże,
cukier i pozostawić około 7-10 minut, aż
drożdże zaczną pracować i lekko się spienią. Dodać
sól i
oliwę z oliwek , wsypać około 2 szklanek
mąki , wymieszać łyżką. Dodawać po trochu pozostałą
mąkę, mieszać łyżką, a następnie przełożyć ciasto na posypany
mąką blat i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto jest giętkie i nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby lekko podsypać
mąką.Rozprowadzić trochę
oliwy w formie w której będziemy piec, posypać semoliną. Rozwałkować lub rozciągnąć ciasto na placek do wielkości pasującej do foremki. Włożyć do formy. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st CWyrośnięty placek polać równomiernie
oliwą a następnie posypać pokrojoną w półkrążki
cebulą. Na
cebuli ułożyć plastry
pomidora, posypać grubą
solą morską,
pieprzem i sporą ilością suchego
oregano.Piec na środkowej półce piekarnika ok 40-45 minut, aż brzegi placka zrobią się rumiane, a
pomidory są przypieczone.Podawać na gorąco lub na zimno, jako posiłek lub przekąskę. Smacznego!






