Wykonanie
Jeden z lepszych chłodników jakie ostatnio robiłam. Kupiłam na rynku
botwinkę z myślą o zrobieniu tradycyjnego chłodnika.
Botwinka miała dosyć pokaźne
buraczki.
Plany uległy więc małej zmianie, liście zostały wykorzystane w innym daniu, a z dorodnych, upieczonych
buraczków, powstał rewelacyjny w smaku i przepiękny w kolorze chłodnik. Tak mi zasmakował, że w lodówce czekają już kolejne, upieczone
buraczki. Bardzo polecam!
Buraczki najlepiej upiec dzień wcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np
mięsa.
składnikiok 400 g
młodych buraczków (bez łodyg i liści)3 ząbki
czosnku200 g
jogurtu350 g
kefiru3-4 duże łyżki soku z
kiszenia ogórków130 g zielonych
ogórków100 g (2 szt)
kiszonych ogórkówsól,
pieprzpęczek
koperkuprzygotowanieNa grzać piekarnik do 200 º C. Umyć
buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości
buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli
buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać.Do blendera włożyć upieczone
buraczki pokrojone na mniejsze kawałki,
czosnek,dolać
jogurt,
kefir, sok z
ogórków. Zmiksować. Doprawić
solą i
pieprzem. Zielone
ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Kiszone ogórki również drobno pokroić.
Koperek posiekać.
Ogórki i
koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić na parę godzin do lodówki aby zupa dobrze się schłodziła a smaki się przegryzły. Smacznego!