ßßß Cookit - przepis na Domowe przetwory. Ogórki tarte, kiszone, na zupę

Domowe przetwory. Ogórki tarte, kiszone, na zupę

nazwa

Wykonanie

Lubicie zupę ogórkową ? My bardzo, ale tylko taką na domowych kiszonych ogórkach . Zwykle przeznaczam na zupę po prostu 2-3 ogórki ze słoja, trochę zalewy. Ale czasami nie zdążę odłożyć ani sztuki zanim moje Żarłoczki opróżnią słój. I dlatego szykuję kilka słoiczków takich gotowych, już startych ogórków, które na smoczą zupę nadają się idealnie.
Ogórki kiszone, tarte, za zupę
czas przygotowania : ok. 15 minut + kilka dni kiszenia
składniki :
ok. 1500 g świeżych ogórków gruntowych
1 pęczek świeżego koperku
4-5 dużych ząbków czosnku
4 czubate łyżeczki soli kamiennej, najlepiej nie jodowanej
sposób przygotowania : ogórki dokładnie umyłam i osączyłam. Można wykorzystać większe sztuki, ale jeśli mają dojrzałe duże pestki to radzę je usunąć. Koperek dobrze opłukałam, osuszyłam. Czosnek obrałam z łupinek.
Do dużej miski starłam ogórki, razem ze skórką, na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posoliłam je, wymieszałam, odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie dodałam bardzo drobno posiekany czosnek i pokrojony drobno koperek. Wymieszałam dobrze i tak przygotowaną masą napełniłam wyparzone słoiczki. Nakładałam ogórki, razem z sokiem jaki puściły, tak mniej więcej do 2/3 wysokości słoików, nie więcej. Zakręciłam i odstawiłam na kilka dni do ukiszenia.
Radzę szykować tarte ogórki w słoikach niedużych, takich do wykorzystania na jedną zupę. Ja używam małych czyli poj. 150 ml. Radzę też ustawić słoiczki na jakiejś tacy bo podczas fermentacji może kipieć solanka. Wycieramy ją, ale słoików nie odkręcamy. Po mniej więcej 3-5 dniach fermentacja ustanie a ogórki zmienią nieco kolor na zielonożółty. Można je wtedy zapasteryzować wstawiając do zimnej wody i gotując ok. 10 minut. Nie jest to jednak konieczne i można tego nie robić - ja nie robię i ukiszone wynoszę do spiżarni.
Z tej ilości składników wyszło mi takich tartych kiszonych ogórków 10 słoiczków o pojemności 150 ml.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/domowe-przetwory-ogorki-tarte-kiszone.html