Wykonanie
            Lubicie zupę 
ogórkową ? My bardzo, ale tylko taką na domowych kiszonych ogórkach . Zwykle przeznaczam na zupę po prostu 2-3 
ogórki ze słoja, trochę zalewy. Ale czasami nie zdążę odłożyć ani sztuki zanim moje Żarłoczki opróżnią 
słój. I dlatego szykuję kilka słoiczków takich gotowych, już startych 
ogórków, które na smoczą zupę nadają się idealnie.
 Ogórki kiszone
Ogórki kiszone, tarte, za zupęczas przygotowania : ok. 15 minut + kilka dni kiszeniaskładniki :ok. 1500 g świeżych 
ogórków gruntowych1 pęczek świeżego 
koperku4-5 dużych ząbków 
czosnku4 czubate łyżeczki 
soli kamiennej, najlepiej nie jodowanejsposób przygotowania : 
ogórki dokładnie umyłam i osączyłam. Można wykorzystać większe sztuki, ale jeśli mają dojrzałe duże pestki to radzę je usunąć. 
Koperek dobrze opłukałam, osuszyłam. 
Czosnek obrałam z łupinek.Do dużej miski starłam 
ogórki, razem ze skórką, na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posoliłam je, wymieszałam, odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie dodałam bardzo drobno posiekany 
czosnek i pokrojony drobno 
koperek. Wymieszałam dobrze i tak przygotowaną masą napełniłam wyparzone słoiczki. Nakładałam 
ogórki, razem z 
sokiem jaki puściły, tak mniej więcej do 2/3 wysokości słoików, nie więcej. Zakręciłam i odstawiłam na kilka dni do ukiszenia.Radzę szykować tarte 
ogórki w słoikach niedużych, takich do wykorzystania na jedną zupę. Ja używam małych czyli poj. 150 ml. Radzę też ustawić słoiczki na jakiejś tacy bo podczas fermentacji może kipieć solanka. Wycieramy ją, ale słoików nie odkręcamy. Po mniej więcej 3-5 dniach fermentacja ustanie a 
ogórki zmienią nieco kolor na zielonożółty. Można je wtedy zapasteryzować wstawiając do zimnej 
wody i gotując ok. 10 minut. Nie jest to jednak konieczne i można tego nie robić - ja nie robię i ukiszone wynoszę do spiżarni.Z tej ilości składników wyszło mi takich tartych 
kiszonych ogórków 10 słoiczków o pojemności 150 ml.
