ßßß
 
            
         Składniki:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanukilka liści chrzanuniewielka główka czosnkukopereksólWykonanie:Ogórki umyć i osuszyć. Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część liści chrzanu. Włożyć ząbki czosnku (w całości). Ułożyć ogórki. Zagotować wodę. Posolić. Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli. Ciepłą wodą zalać ogórki. Na wierzchy położyć ponownie koperek. Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem). Odstawić na kilka dni.
Składniki:ogórki gruntowekawałek korzenia chrzanukilka liści chrzanuniewielka główka czosnkukopereksólWykonanie:Ogórki umyć i osuszyć. Na dno naczynia kamionkowego włożyć baldachy kopru i część liści chrzanu. Włożyć ząbki czosnku (w całości). Ułożyć ogórki. Zagotować wodę. Posolić. Na każdy litr wody dać 1 łyżkę soli. Ciepłą wodą zalać ogórki. Na wierzchy położyć ponownie koperek. Przykryć ogórki i docisnąć (np. talerzem). Odstawić na kilka dni.