Wykonanie
            Ogórki małosolne, kto ich nie lubi? Świetnie smakują same jako przekąska, na kanapce i do obiadu. A niektórzy robią też z nich zupę, hmmm trzeba spróbować :)

SKŁADNIKIkilka sztuk 
ogórków gruntowych1 pęczek 
koperku6 ząbków 
czosnku (w łupinach) może być bez 
czosnkuchrzan: 2-3 liście i kawałek korzenia1 łyżka 
soli1,5 litra 
wodyJAK TO ZROBIĆ
Ogórki wrzucamy do miski z zimną 
wodą, aby dobrze się umyły :) 
potem płuczemy je pod bieżącą 
wodą, aby nie było ziemi.Na dnie słoika układamy liście 
chrzanu, 
koperek i ząbki 
czosnku.Jeżeli chcemy, żeby po 24 godzinach 
ogórki były już zjadliwe :) to obcinamy końce i wzdłuż je lekko nacinamy.
Ogórki układamy pionowo, jeden obok drugiego, dość ściśle, pomiędzy którymi umieszczamy 
czosnek oraz pocięty w paski 
chrzan i ewentualnie liść 
chrzanu. Na wierzch kładziemy dużo 
koperku.W trakcie układania 
ogórków robimy zalewę. Gotujemy 
wodę z 
solą. Cały 
słój zalewamy wrzącą solanką, lekko zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce minimum na dobę. Smacznego!


