ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers

Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers

nazwa

Wykonanie

Proponuję radykalną zmianę tonacji zarówno kolorów jak i smaków. Wszędzie czerwono i słodko od truskawek , więc mam nadzieję trochę złamać konwencję. Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę. U mnie co roku muszą być :) Pierwszą partię zrobiłam w ostatnią sobotę i już od poniedziałku mogliśmy się cieszyć ich niezwykłym i codziennie innym smakiem. Od tej pory każda kanapka koniecznie z pomidorkiem (najchętniej malinowym) i ogóreczkiem małosolnym :) Polecam :)
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych,
1 litr wody,
1 łyżka soli,
kilka gałązek świeżego koperku,
3 ząbki czosnku,
5 cm chrzanu,
Ogórki myjemy i ciasno układamy w dużym słoju. Dodajemy koper, czosnek i obrany chrzan, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną solą. Odstawiamy w ciemne miejsce i po 2-3 dniach można już zaznać rozkoszy ich smaku :)
Słoika nie zakręcamy, jedynie przykrywamy talerzykiem lub lnianym ręcznikiem.
Ingredients:
1 kg of cucumbers,
1 liter of water,
1 tablespoon of salt
small bunch of fresh dill,
3 cloves of garlic,
5 cm / 2 inches of horseradish
Wash cucumbers and tightly arrange in a large jar. Add dill, cloves of garlic, peeled and cut into smaller pieces horseradish. Pour the salted and boiling water over cucumbers. Cover the jar with a plate or linen towel and leave in a dark place for 2-3 days. After 3rd day you can enjoy it :)
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/06/ogorki-maosolne.html