Wykonanie
Pyszny buraczany dip. Jak tylko zobaczyłam ten przepis w książce, wiedziałam, że muszę takie
buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim
chleba lub warzyw, można, moim zdaniem, podać jako dodatek do
mięsa lub
wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie.Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

składniki500 g upieczonych
buraków*2 ząbki
czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę1 mała czerwona
chili, bez pestek, posiekana250 g
greckiego jogurtu1 i 1/2 łyżki
syropu daktylowego (użyłam klonowego)3 łyżki
oliwy1 łyżka za'ataru
sóldo podania
dymki orzechy laskowe, miękki
kozi ser pokruszonyprzygotowanieupieczone
buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać starte
buraczki z pozostałymi składnikami. Można też
buraczki,
czosnek,
chili i
jogurt zmiksować w robocie na gładką masę a następnie doprawić
syropem oliwą za'atarem i
solą, Doprawić dip do smaku. Podawać w miseczce posypany
dymką orzechami i
serem, skropiony
oliwą. Smacznego!Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych
buraczków należy podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg
buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości
buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli
buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo.



