Wykonanie
Pyszne ciasto wielkanocne, z włoskim rodowodem -
Torta di Riso . Zrobiłam z
ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook, ale jak czytałam, taką masę
ryżowo -
serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez
spodu. Jeżeli ugotujemy
ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia - nie za słodkie, delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej okazji. Bardzo polecam!

składniki1 szklanka
ryżu arborio1 l
mlekafarsz500 g
sera ricotta90 g
serka mascarpone1/2 szklanki
ksylitolu lub 3/4 szklanki
cukru pudru plus dodatkowo do posypania5
jajek1 i 1/2 szklanki ugotowanego
ryżu arborio3/4 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
rumu2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)1 i 1/2 łyżki startej
skórki pomarańczowej5 lub 6 arkuszy
ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm)roztopione
masło do smarowania ciastaforma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cmprzygotowanieSzklankę
ryżu zalać litrem
mleka, ugotować
ryż do miękkości, odcedzić na sicie i schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem.Następnego dnia umieścić
rodzynki w misce, zalać
rumem i lekko podgrzać , najprościej w kuchence mikrofalowej, nie zagotowywać. Zostawić w
rumie przynajmniej na godzinę, po tym czasie odcedzić (
rum wypić - ma pyszny,
rodzynkowy smak).Rozgrzać piekarnik do 190 st CW misie robota wymieszać ze sobą
ksylitol ( lub
cukier)
ricottę,
mascarpone,
jajka,
wanilię i skórkę, aż otrzymamy jednolita , gładka masę. Przelać do miski . Z ugotowanego
ryżu odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać
ryż i wymoczone w
rumie rodzynki, wymieszać.Roztopić ok 1/2 paczki
masła.
Masłem posmarować formę. Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym
masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane
masłem, arkusze
ciasta filo, tak aby wystawały poza formę.Po zakończeniu nakładania wlać masę
serową, i nałożyć na brzegi ciasto zwisające poza formę. Nie ma potrzeby zakrywania całego środka.Piec 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w masę wychodzi czysty - u mnie trwało to trochę ponad godzinę.Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciasto ostygnie, posypać
cukrem pudrem, lub startym na puder
ksylitolem.Nie zjedzone przechowywać w lodówce, przed jedzeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Smacznego!








