ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami

Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto wielkanocne, z włoskim rodowodem - Torta di Riso . Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook, ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia - nie za słodkie, delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej okazji. Bardzo polecam!
składniki
1 szklanka ryżu arborio
1 l mleka
farsz
500 g sera ricotta
90 g serka mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru pudru plus dodatkowo do posypania
5 jajek
1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu arborio
3/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki rumu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 i 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej
5 lub 6 arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm)
roztopione masło do smarowania ciasta
forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm
przygotowanie
Szklankę ryżu zalać litrem mleka, ugotować ryż do miękkości, odcedzić na sicie i schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem.
Następnego dnia umieścić rodzynki w misce, zalać rumem i lekko podgrzać , najprościej w kuchence mikrofalowej, nie zagotowywać. Zostawić w rumie przynajmniej na godzinę, po tym czasie odcedzić (rum wypić - ma pyszny, rodzynkowy smak).
Rozgrzać piekarnik do 190 st C
W misie robota wymieszać ze sobą ksylitol ( lub cukier) ricottę, mascarpone, jajka, wanilię i skórkę, aż otrzymamy jednolita , gładka masę. Przelać do miski . Z ugotowanego ryżu odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie rodzynki, wymieszać.
Roztopić ok 1/2 paczki masła. Masłem posmarować formę. Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę.
Po zakończeniu nakładania wlać masę serową, i nałożyć na brzegi ciasto zwisające poza formę. Nie ma potrzeby zakrywania całego środka.
Piec 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w masę wychodzi czysty - u mnie trwało to trochę ponad godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem, lub startym na puder ksylitolem.
Nie zjedzone przechowywać w lodówce, przed jedzeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/04/wielkanocny-placek-ryzowy-z-rumowymi.html