ßßß Cookit - przepis na brioszki

brioszki

nazwa

Wykonanie

Bardzo maślane bułeczki, pachnące wanilią z rodzynkami namoczonymi w rumie...pyszne :)
400 gramów mąki pszennej tortowej
150 gramów stopionego, schłodzonego masła
50 gramów cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
2 jaja
35 gramów drożdży
100 ml ciepłego mleka
2 kopiaste łyżki rodzynek
minimalna ilość rumu do namoczenia rodzynek
cukier puder do posypania
Rodzynki namoczyć w rumie, następnie delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Drożdże rozprowadzić w ciepłym (ale nie za gorącym) mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę maki, wymieszać, odstawić na 10 minut "do ruszenia" (jeśli mamy świeże drożdże, to przy tej ilości powinny wybijać do góry jak szalone).
Mąkę przesiać z cukrami, dodać 2 jaja, stopniowo dolewać masło i rozczyn zarabiając ciasto, powinno być tłuściutkie i mięciuteńkie (jeśli bardzo klei nam się do rąk, można podsypać maksymalnie 2 łyżkami mąki).
Odsączone z rumu rodzynki wysypać na blat, przeturlać po nich ciasto, następnie wgnieść je delikatnie do wewnątrz ciasta.
Ciasto odstawić do omączonej miski na około 40 minut, do podwojenia objętości.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować obficie masłem.
Następnie ciasto krótko zagnieść, uformować wałek, podzielić na 12 równych części.
Z każdej z nich uformować bułeczkę. Układać je tak jak na zdjęciu ( 9 naokoło i 3 w środku).
Odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 - 35 minut. Jeśli przed upływem końca pieczenia ( u mnie jakieś 8 minut przed) zauważymy, że bułeczki za bardzo się przypiekają, przykryjmy je kawałkiem folii i dopieczmy do końca.
Jeszcze ciepłe posypmy cukrem pudrem, smacznego.
Brioszki wspaniale również smakują z dodatkiem konfitury owocowej.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/brioszki.html