ßßß
400 gramów mąki pszennej tortowej150 gramów stopionego, schłodzonego masła50 gramów cukru2 płaskie łyżki cukru waniliowego2 jaja35 gramów drożdży100 ml ciepłego mleka2 kopiaste łyżki rodzynekminimalna ilość rumu do namoczenia rodzynekcukier puder do posypaniaRodzynki namoczyć w rumie, następnie delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym.Drożdże rozprowadzić w ciepłym (ale nie za gorącym) mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę maki, wymieszać, odstawić na 10 minut "do ruszenia" (jeśli mamy świeże drożdże, to przy tej ilości powinny wybijać do góry jak szalone).Mąkę przesiać z cukrami, dodać 2 jaja, stopniowo dolewać masło i rozczyn zarabiając ciasto, powinno być tłuściutkie i mięciuteńkie (jeśli bardzo klei nam się do rąk, można podsypać maksymalnie 2 łyżkami mąki).Odsączone z rumu rodzynki wysypać na blat, przeturlać po nich ciasto, następnie wgnieść je delikatnie do wewnątrz ciasta.