Wykonanie
Na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć
żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek na zakwasie z żytniej
mąki, ostatnio chętniej używam zakwasu na
mące pszennej . Jest delikatniejszy niż ten z żytniej. Ale tak na prawdę tę zupę od tych robionych na co dzień, wyróżnia to, że jest robiona na wywarze z parzonej,
wędzonej szynki. Taki barszcz jest najsmaczniejszy! I u nas gości dwa
razy w roku - w Boże Narodzenie i właśnie na Wielkanoc. Bardzo polecam! Jeżeli nie mamy
wywaru z
szynki, użyjmy
wywaru z
parzenia białej kiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym
wywarem mięsnym.
składniki (6 - 8 porcji)1 i 1/2 l
wywaru w którym parzyła się
wędzona szynka ewentualnie
biała kiełbasa1 średnia
cebula350 g
ziemniaków100 g
boczku wędzonego (opcjonalnie)2-3 ząbki
czosnkuzakwas na barszcz - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności barszczu ( ja dodaję 1 - 2 szklanki)do doprawienia
sól,
pieprzczosnekmajeranek wg uznania3-4 łyżki
śmietanyDo podaniaok 250 g
białej kiełbasy, sparzonej, w plasterkachpo 1/4 - 1/2 ugotowanego
jajka na talerz przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę,
boczek w kostkęNa patelni zrumienić
cebulę, dodać
boczek i nieco obsmażyć. W garnku zagotować
wywar, dodać
cebulę z
kiełbasą,
ziemniaki, posiekany
czosnek , gotować na średnim ogniu aż
ziemniaki będą miękkie. Wlać zakwas, ilość taką jaką lubimy - do smaku, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż barszcz lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego barszczu starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno -
mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta. Doprawić
majerankiem,
solą pieprzem, ewentualnie startym
surowym czosnkiem. Zabielić
śmietaną - do kubeczka wlać
śmietanę. Do
śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Podawać z plasterkami
kiełbasy i
jajkiem na twardo. Smacznego!