Wykonanie
Jakiś czas temu uczestniczyłam w sympatycznych warsztatach dla blogerów - Piękno w smaku -
wieprzowina QAFP . W trakcie spotkania powstało wiele smacznych dań. Jednym z nich była pieczona
karkówka w
sosie śliwkowym z puree z
marchwi i grillowaną
kukurydzą.Przepis został zamieszczony na stronie QAFP i dzięki temu mogłam go odtworzyć. Pominęłam grillowaną
kukurydzę i
pomidory, ale i tak danie warte jest zrobienia. Polecam!Autorem dania jest szef kuchni Daniel Olas, który prowadził nasze warsztaty.

składniki (3 - 4 porcje)500 g
karkówki wieprzowejsól,
pieprzświeży
rozmarynsos200 g suszonych
śliwekbulionpuree z
marchwi300 g
marchwi100 g
masłasok z jednej
pomarańczyprzygotowanie
Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać
pieprzem i
rozmarynem.Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 st. wstawić patelnię z
mięsem (lub przełożyć
mięso do brytfanki) i piec przez 1h-1,5 w zależności od grubości ( temperatura
mięsa w środku powinna wynosić 75 -80 st C) . Po wyciągnięciu z pieca
mięso pokroić na porcje. Na patelni rozgrzać nieco
oliwy, obsmażać porcje z każdej strony. Doprawić do smaku jeśli konieczne.W czasie gdy
mięso się piecze, przygotować
sos śliwkowy i puree z
marchewki.
Śliwki suszone zalać
bulionem warzywnym lub
wodą, tak aby były zakryte i gotować do miękkości, doprawić
solą i zmiksować na lekki sos. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty - rozrzedzić go mozna
bulionem. Doprawić.Puree z
marchwi –
marchew pokroić w kostkę i zalać
wodą lub
sokiem z
marchwi, dodać połowę
masła i
sól, gotować do miękkości. Zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera, dodając resztę
masła masła i soku z
pomarańczy. Doprawić.
Mięso podawać z z sosem,
marchewką,
sałatą i np
kaszą. Smacznego!





