Kolejny eksperyment z zupą kremem w moim wydaniu.Zupa ma intensywnie marchwiowy aromat i jak to krem, jest dość sycąca.Czy eksperyment się udał? Moim zdaniem tak, ale oceńcie sami!Składniki:- 1,5 l bulionu warzywnego- ugotowana marchew z bulionu- 4 średnie marchewki- sok z 1 pomarańczy- płaska łyżeczka cynamonu- sól, pieprz do smaku- 50 g masła- kwaśna śmietana i natka pietruszki do podaniaSposób przygotowania:Na początek myjemy i obieramy marchewkę, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy startą marchew przez około 5 minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.Gdy marchew będzie podsmażona zalewamy ją bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut.Po 20 minutach, dorzucamy pokrojone marchewki z bulionu i całość miksujemy.Dodajemy sok z pomarańczy i cynamon. Doprawiamy solą i pieprzem.Zagotowujemy i ściągamy z ognia.Zupę podajemy z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.Smacznego!