Wykonanie
Już nie wiem skąd się wziął pomysł aby w wolnowarze to Alzackie danie zrobić. Tak na prawdę, jeżeli w przepisie jest
kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z
parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć
parówki na początku gotowania.Wspierałam się przepisem z tej strony

składniki1 średnia
cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
sólświeżo zmielony
czarny pieprzok 700 g
kapusty kiszonej,2 łyżeczki
kminku10 ziarenek
czarnego pieprzu5
jagód jałowca2
liście laurowe2
golonki gotowane3 - 4
parówki, dobrej jakości ( dałam z
szynki )250 g
kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku1/2 szklanki
bulionu z kurczaka1/2 szklanki białego
wytrawnego winagotowane
ziemniaki i
musztarda Dijon do podaniaprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Kapustę wymieszać ze sporą ilością
kminku i doprawić
pieprzem.
Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać , przełożyć na dno misy wolnowaru.
Kapustę z
kminkiem położyć na
cebuli. Dodać
pieprz,
jałowiec,
liście laurowe. Można
przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć.Na wierzchu ułożyć
golonki,
kiełbasę. Wlać rosół i
wino.Przykryć i gotować na ustawieniu low (80 - 90 st C) około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć
parówki i grzać jeszcze ok 1 h. Ułożyć
mięso,
kiszoną kapustę,
cebulę na półmisku i skropić wytworzonym
sokiem. Podawać z gotowanymi
ziemniakami i
musztardą. Smacznego




