Wykonanie
Pomysł na to danie zawdzięczam mojej znajomej z Lidzbarka - dziękuję, Teresko :) Klopsy robi się szybko, aby było jeszcze wygodniej,
grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie źle . I klopsiki i sos są bardzo
grzybowe, podałam z
kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne.

składniki ( 4 porcje)600 g
mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam
szynki)1 średnia
cebula, starta lub bardzo drobno posiekana2
jajka, lekko roztrzepane50 g
bułki tartej70 g
suszonych grzybów (podgrzybki
prawdziwki)2 łyżki posiekanej świeżej
pietruszkisólświeżo zmielony
czarny pieprzok 500 ml
bulionuśmietana - opcjonalnieprzygotowanie
Grzyby ugotować w niewielkiej ilości
wody - nalać tyle aby
grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić,
wywar i 1/3
grzybów odstawić. Pozostałe
grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze.Klopsy : Do miski włożyć w szystkie składniki na klopsy -
mięso, posiekane
grzyby,
jajka, startą
cebulę,
pietruszkę,
tartą bułkę,
sól pieprz. Dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy
mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać
soli i
pieprzu. Zmoczonymi
wodą rękami, formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości
orzecha włoskiego - wyszło mi 25 pulpecików.
Wywar z gotowania
grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część
bulionu i pozostawione
grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do
wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić
bulionem. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec
śmietaną, ale taki czysty
grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego!




